Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polsko-singapurska współpraca w handlu produktami rolno-spożywczymi
Sekretarz stanu Rafał Romanowski przyjął dziś w siedzibie MRiRW ambasadora wizytującego Singapuru w Polsce Loo Choon Yong.

Temat rozmów

Rozmowa dotyczyła bieżącej współpracy w dziedzinie rolnictwa między Polską a Singapurem, w tym prac nad eliminacją barier w dostępie do singapurskiego rynku dla polskich towarów rolnych oraz intensyfikacji wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi między naszymi państwami.

Stan relacji dwustronnych w sektorze rolnym

Rozpoczynając spotkanie, wiceminister Rafał Romanowski podkreślił znaczenie rozwoju relacji dwustronnych w obszarze rolnym dla pogłębiania wymiany handlowej w dobie dzisiejszych trudności spowodowanych m.in. pandemią COVID-19. Podziękował ambasadorowi Loo Choon Yong za dotychczasowy wkład w budowę polsko-singapurskich kontaktów. Wskazał na gotowość strony polskiej do dalszego wzmacniania relacji, w tym wymiany handlowej towarami rolnymi z Singapurem.

Wiceminister Romanowski podkreślił, że Polska jest znaczącym nie tylko w UE, ale na całym świecie, dostawcą towarów rolnych.

– W I połowie 2022 roku odnotowaliśmy ponad 23-procentowy wzrost wartości eksportu artykułów rolnych w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Polska wciąż poszukuje nowych rynków zbytu, jest jednak również zainteresowana wzmacnianiem współpracy ze sprawdzonymi partnerami – powiedział wiceminister rolnictwa.

Dostęp do rynku singapurskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych

W tym kontekście wiceszef polskiego resortu rolnictwa wskazał na zainteresowanie poszerzeniem asortymentu towarów eksportowanych do Singapuru o polską wołowinę. Sekretarz stanu Rafał Romanowski podkreślił, że prace w zakresie uzyskania dostępu do singapurskiego rynku w tym segmencie Polska rozpoczęła już w 2017 r.

– Jestem przekonany, że osobiste zaangażowanie Pana Ambasadora pomoże w szybkiej finalizacji procedury eksportowej – powiedział sekretarz stanu w MRiRW.

Wiceminister Romanowski dodał, że polska wołowina jest dostępna m.in. na rynkach Bliskiego Wschodu, ale też na rynkach azjatyckich – w Japonii czy Hongkongu. Sekretarz stanu wyraził też nadzieję na dalszy rozwój eksportu z Polski do Singapuru w segmencie jaj.

Perspektywy rozwoju współpracy

Ambasador Loo Choon Yong wskazał na potrzebę intensyfikacji kontaktów, szczególnie osobistych, na szczeblu przedstawicieli administracji oraz biznesu. Wyraził zadowolenie z obecności polskich przedsiębiorców na rynku Singapuru, sygnalizując dalsze możliwości wzmacniania więzi handlowych, także w kontekście członkostwa Singapuru w ASEAN.

Wymiana handlowa z Singapurem

Singapur należy do czołowych rynków docelowych dla eksportu polskich produktów rolno-spożywczych w regionie Azji i perspektywicznym dla Polski partnerem we współpracy. Obecnie około 90 proc. wewnętrznego zapotrzebowania na żywność w Singapurze jest zaspokajane poprzez import.

Wartość towarów kierowanych na rynek singapurski sukcesywnie rośnie – w 2020 r. odnotowaliśmy dwukrotny wzrost w porównaniu do 2019 r., a w 2021 r. – ponad 50-procentowy wzrost w stosunku do roku 2020 (wartość eksportu wyniosła 66 mln EUR). W I półroczu 2022 r. główną pozycją eksportową na rynek singapurski były jaja ptasie.

Kluczową osią współpracy są obecnie działania w zakresie uzyskania dostępu do rynku Singapuru dla polskiej wołowiny.

Polskie stoisko narodowe na targach FHA – Food & Beverage w Singapurze

Popularyzacji polskich produktów rolno-spożywczym na singapurskim rynku z pewnością przysłuży się obecność polskiego stoiska narodowego na jednej z największych międzynarodowych wystaw żywności – FHA – Food & Beverage w Singapurze.

Targi rozpoczęły się 5 września br., a polskie stoisko, organizowane wspólnie przez MRiRW i KOWR, uroczyście otworzyły ambasador RP w Singapurze Magdalena Bogdziewicz oraz ambasador UE w Singapurze Iwona Piórko.

Cel naszego udziału w targach to promocja polskiej żywności i zwiększenie jej obecności na rynku azjatyckim, a także wzrost zainteresowania polskimi produktami wśród potencjalnych zagranicznych kontrahentów.

Na ekspozycji są prezentowane polskie produkty wysokiej jakości, m.in. produkty rybne, w tym kawior, produkty drobiowe, mleko i serwatka w proszku, a także mrożone owoce i warzywa, przetwory owocowe i warzywne, suszone zioła, soki i napoje owocowe, produkty strączkowe, kasze, płatki, produkty ze zbóż ekspandowanych, miody, słodycze, piwo i woda mineralna. Dodatkową atrakcją zachęcającą do odwiedzenia polskiej wystawy są pokazy kulinarne prowadzone we współpracy z Funduszem Promocji Mięsa Wołowego.

Uczestnictwo w targach FHA – Food & Beverage w Singapurze jest doskonałą okazją nie tylko do popularyzacji polskich artykułów rolno-spożywczych, lecz także do pozyskania nowych rynków zbytu oraz nawiązania nowych kontaktów.


Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij