Apel do Premiera w sprawie prądu, gazu i węgla15 organizacji sektorowych i branżowych producentów i przetwórców żywności, w tym Polska Federacja Producentów Żywności, apeluje do Premiera o stworzenie lepszych niż obecne procedur zaopatrzenia podmiotów tworzących łańcuch produkcji żywności w nośniki energii
Apel
organizacji sektorowych i branżowych produkcji i przetwórstwa żywności
w
sprawie zapewnienia dostępu do energii elektrycznej, gazu i węgla niezbędnych
do produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Szanowny Panie Premierze,
W
imieniu organizacji sektora produkcji i przetwórstwa żywności zwracamy się z
apelem do Pana Premiera o pilne podjęcie działań mających na celu wprowadzenie
niezbędnych zmian legislacyjnych gwarantujących producentom, przetwórcom
żywności i dystrybutorom żywności dostęp do energii elektrycznej, gazu i węgla
w ilościach niezbędnych do utrzymania ciągłości produkcji, magazynowania i
dystrybucji żywności i pasz.
Niestabilna
sytuacja gospodarcza i polityczna, będąca efektem rosyjskiej agresji na Ukrainę
wymaga podejmowania niestandardowych działań w wielu obszarach. Najważniejszym
jednak zadaniem pozostaje zapewnienie bezpieczeństwa państwa i obywateli, i to
w wielu wymiarach, a jednym z nim jest bez wątpienia bezpieczeństwo
żywnościowe.
Polska
jako jeden z największych producentów żywności w UE jest nie tylko
samowystarczalna pod tym względem, ale gwarantuje dostawy żywności do innych
państw członkowskich. Jednak utrzymanie tej roli i pozycji wymaga
zagwarantowania ciągłości produkcji, a to z kolei związane jest z zapewnieniem
dostaw nośników energii podmiotom zajmujących się produkcją i dystrybucją
żywności oraz pasz.
W
ostatnich miesiącach prowadzimy dialog z przedstawicielami rządu w tej sprawie,
wskazując, iż przyjęte w 2021
rozporządzenia, regulujące wdrażanie ograniczeń w dostawach energii
elektrycznej oraz poborze gazu ziemnego, oznaczają de facto wstrzymanie
produkcji żywności. Zaproponowane rozwiązania przewidują co prawda
zapewnienie minimalnego poboru mocy, ale poziom tej gwarancji uniemożliwia
utrzymanie ciągłości funkcjonowania zakładów. To z kolei, oprócz wskazywanego
już zagrożenia dla bezpieczeństwa żywnościowego państwa, może zdestabilizować
rynek rolny, znacząco pogarszając sytuację ekonomiczną gospodarstw rolnych.
Dziękując
za gotowość do rozmowy oraz otwartość na przedstawiane argumenty i informacje
(w trakcie prowadzonych rozmów
przedstawialiśmy szczegółowe analizy, bazujące na konkretnych przykładach
zakładów z wielu branż), pragniemy zwrócić
uwagę na konieczność pilnego
zakończenia prac i wdrożenia postulowanych przez nas zmian, jeszcze przed
sezonem jesienno-zimowym.
Dostęp
do energii elektrycznej, gazu ziemnego i
węgla jest kluczowy na wielu etapach produkcji roślin i zwierząt oraz produkcji
żywności, realizowanych zgodnie z wymogami prawa krajowego i unijnego,
gwarantując polskim konsumentom
nieprzerwany dostęp do bezpiecznej i jakościowej żywności. Potencjalne ograniczenia w dostępie do żywności mogą być powodem paniki i niepokojów społecznych oraz pogłębić
destabilizację państwa i gospodarki w przypadku wystąpienia przerw w dostawach ww.
nośników energii.
Dodatkowo
należy zwrócić uwagę na fakt, że w przypadku żywności, długotrwałe przerwy w
dostawie prądu i gazu mogą generować zagrożenia sanitarne, związane z psuciem
się dużych partii żywności oraz brakiem możliwości zapewnienia właściwego
poziomu dobrostanu oraz odpowiednich warunków uboju zwierząt dostarczonych do ubojni (tym samym prowadzić do
nadmiernego ich cierpienia i śmierci w sposób niekontrolowany). Z kolei w
branży owocowo-warzywnej oraz przetwórstwie ryb w szczycie sezonu, zakłócenia
w dostawie prądu będą skutkować całkowitym zniszczeniem surowca, który nie
przerobiony w odpowiednim czasie bezpowrotnie się zepsuje, ze stratą dla wiele
setek tysięcy małych producentów, którzy dominują w tym sektorze.
Branża
rolno-spożywcza już od kilku lat wskazuje, że niezakłócona produkcja żywności
stanowi istotny element bezpieczeństwa państwa i musi podlegać ochronie w
przypadkach wystąpienia ograniczeń w dostawach energii elektrycznej, gazu i
węgla. Przypominamy, że naszym podstawowym postulatem jest uwzględnienie wszystkich obiektów produkcyjnych
przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego w grupie obiektów, które powinny być
chronione przed ograniczeniami w dostawach nośników energii między innymi
poprzez zapewnienie minimalnej mocy poboru na poziomie nie niższym niż 80%
wartości mocy zamówionej.
Liczymy
na zrozumienie i wsparcie Pana Premiera dla szybkiego wdrożenia postulowanych
przez nas zmian. Jednocześnie wyrażamy pełną gotowość do udziału we wszelkich
niezbędnych pracach związanych z powyższym tematem.
Z poważaniem w imieniu organizacji:
Waldemar Broś
|
Krajowy
Związek Spółdzielni Mleczarskich
|
Dariusz Lizak
|
Krajowa
Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy
|
Witold
Choiński
|
Związek
Polskie Mięso
|
Andrzej
Gantner
|
Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
|
Andrzej
Gajowniczek
|
Krajowe
Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw
|
Dariusz
Goszczyński
|
Krajowa
Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
|
Barbara
Groele
|
Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
|
Marcin
Hydzik
|
Związek
Polskich Producentów Mleka
|
Andrzej
Kuczyński
|
Federacja
Gospodarki Żywnościowej RP
|
Agnieszka
Maliszewska
|
Polska
Izba Mleka
|
Bartłomiej
Morzycki
|
Związek
Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie
|
Andrzej
Olkowski
|
Stowarzyszenia
Regionalnych Browarów Polskich
|
Monika
Piątkowska
|
Izba
Zbożowo Paszowa
|
Wiesław
Różański
|
Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
|
Marek
Zagórski
|
Komitet
Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowa Izba Gospodarcza
|
Do wiadomości:
- Henryk Kowalczyk – Wiceprezes Rady Ministrów,
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Jacek Sasin - Wiceprezes Rady Ministrów,
minister aktywów państwowych
- Anna Moskwa – Minister Klimatu i Środowiska
- Waldemar Buda – Minister Rozwoju i Technologii
- Przewodniczący partii politycznych i klubów
poselskich
pełna lista aktualności
|