| Jakość handlowa dań azjatyckich w 2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań kuchni azjatyckiej w 63 lokalach gastronomicznych.Cechy organoleptyczneOceną organoleptyczną objęto 19 partii. Z uwagi na brak kiełków deklarowanych w karcie
 menu oraz obecność kawałków brokułu, który nie był deklarowany jako składnik dania zakwestionowano 1 partię (5,3%).
 
 Badania laboratoryjneParametry fizykochemiczne sprawdzono w 46 partiach, z czego 9 zakwestionowano (19,6%). Wykryto obecność DNA niedeklarowanych surowców (głównie mięsa wieprzowego w daniach z zadeklarowaną wołowiną lub drobiem).
 
 OznakowanieOznakowanie zweryfikowano w przypadku 111 partii, z czego w 86 stwierdzono nieprawidłowości (77,5%). Dotyczyły one m.in.:
 Podmiany asortymentowej, np. wołowinę w daniu „wołowina 5 smaków”  zastąpiono mięsem wieprzowym, a wołowinę w daniu „makaron z mięsem wołowym” zastąpiono mięsem wieprzowym i drobiowym.Stosowania nieprawidłowej nazwy dania, tj. podanie niepełnej nazwy bez opisu  umożliwiającego poznanie rzeczywistego charakteru dania (np. „kurczak chrupiący”), brak  informacji o wszystkich komponentach dania (np. surówce, ryżu) czy brak opisu wskazującego na pozbawienie kaczki kości.Braku wykazu składników (w tym alergenów) lub podanie go w nieprawidłowy sposób (np. brak wyróżnienia alergenów, brak informacji o procentowej zawartości składników wymienionych w nazwie, brak wyszczególnienia wszystkich użytych składników, pominięcie komponentów składnika złożonego, niezachowanie malejącej kolejności użytych składników).Podanie informacji, że danie jest bezglutenowe, podczas gdy w składzie użytych do jego produkcji sosów obecna była mąka pszenna.Braku informacji o zastosowanych procesach obróbki (np. smażeniu, panierowaniu) lub podanie nieprawdziwej deklaracji w tym zakresie (w nazwie podano „kurczak pieczony”, podczas gdy był to filet z kurczaka panierowany i smażony w głębokim tłuszczu). W przypadku oferowania środków spożywczych do sprzedaży za pośrednictwem strony internetowej, nieudostępnianie konsumentom obowiązkowych informacji na temat żywności przed ostatecznym dokonaniem zakupu oraz w materiałach towarzyszących (w tym wykazu składników wraz z alergenami).
 Źródło: IJHARS 
 
 pełna lista aktualności
 |