Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.Pierwszą prezentację pt. „Produkty zbożowe pełnoziarniste - wymagania
prawne, przykłady oznakowania i znaczenie żywieniowe” wygłosiła Romualda
Dolińska, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego Mérieux NutriSciences -
Silliker Polska Sp. z o.o. W trakcie wystąpienia Prelegentka odniosła się do
kwestii braku definicji produktów zbożowych pełnoziarnistych w prawie
żywnościowym, a także przypomniała historię ich nazewnictwa według Polskiej
Normy i przywołała definicje stosowane na świecie. Dzięki prezentacji
uczestnicy zapoznali się z przykładami poprawnego znakowania środków
spożywczych zawierających produkty zbożowe pełnoziarniste. Ponadto, Prelegentka
omówiła rekomendacje żywieniowe dotyczące produktów zbożowych pełnoziarnistych
oraz kwestię stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących
pełnego ziarna.
Kolejne zagadnienie pt. „Barwniki
w żywności w świetle obowiązujących przepisów” przedstawiła Joanna
Gajda-Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie
Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH -
PIB. W swoim wystąpieniu Prelegentka szczegółowo omówiła zakres i warunki
stosowania barwników w środkach spożywczych, w tym odniosła się do opinii Europejskiego
Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ponadto, przez Ekspertkę przywołane zostały
regulacje unijne ws. dodatków do żywności z podkresleniem problemów
interpretacyjnych przepisów, a także trwających prac Komisji Europejskiej.
Następnie przedstawiciele
kancelarii SK&S Sołtysiński Kawecki & Szlęzak Jacek Myszko wraz
z Eweliną Woike-Regułą omówili zagadnienie "Wprowadzenie w błąd
a zafałszowanie żywności na gruncie obowiązujących przepisów oraz
orzecznictwa". Dzięki przywołanym przykładom słuchacze zapoznali się ze
stosowaną praktyką, a także orzecznictwem i sankcjami karnymi.
Ostatnią prezentację „Kontrola
opakowań żywności - obowiązki przedsiębiorców w zakresie dysponowania
dokumentami potwierdzającymi zgodność z przepisami UE” omówiła Marzena
Pawlicka-Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z
Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie
Zdrowia Publicznego PZH - PIB. Prelegentka omówiła deklaracje zgodności
i inne dokumenty potwierdzające zgodność, w tym wymagania w przepisach
szczegółowych. W trakcie wystąpienia omówione zostały także aspekty urzędowej
kontroli, a także obowiązki podmiotów działających na rynku materiałów do
kontaktu z żywnością oraz kwestie przekazywania deklaracji zgodności i
dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw materiałów do kontaktu z
żywnością.
Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor PFPŻ
ZP ds. legislacji.
Patroni konferencji: - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE MIĘSO
pełna lista aktualności
|