Raport WBCSD: W jaki sposób przemysł spożywczy może dostarczać dostępne cenowo, odżywcze produkty spożywcze wspierające zdrową i zrównoważoną dietę?Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) i dziewięć wiodących firm działających w łańcuchu rolno-spożywczym opublikowały nowy dokument, w którym nakreślono kluczowe obszary działań biznesowych w celu zwiększenia przystępności cenowej żywności.W publikacji przedstawiono studia
przypadków różnych firm oraz działania, jakie sektor prywatny może podjąć w celu wzmocnienia systemów żywnościowych i środowiska
żywnościowego.
Raport określa cztery kluczowe obszary, w których firmy mogą działać na rzecz zwiększenia przystępności cenowej żywności: - Po pierwsze, na etapie wejściowym firmy mogą wzmocnić odporność na zmiany klimatu, opracowując nowe odmiany roślin, a także wykorzystując różnorodne odmiany, które najlepiej przystosowują się do zmieniającego się klimatu, poprawiając w ten sposób wydajność upraw.
- Po drugie, firmy mogą wykorzystać swoje zdolności innowacyjne i know-how w całym łańcuchu dostaw żywności. Mogą umożliwić rolnikom przyjęcie lepszych technik uprawy i pożniwnych, które pozytywnie wpłyną na plony oraz zmniejszą straty i marnotrawstwo żywności. Firmy mogą przyczynić się również do dostarczania bezpiecznej, przystępnej cenowo i pożywnej żywności konsumentom na obszarach miejskich i wiejskich, dążąc do zwiększenia wydajności w kanałach produkcji i dystrybucji na obszarach miejskich i wiejskich.
- Po trzecie, firmy mogą współpracować i opowiadać się za spożywaniem pożywnej żywności w celu wspierania zdrowej diety w ramach zrównoważonego systemu żywnościowego. Partnerstwa, które dostarczają lokalnej wiedzy, mogą mieć kluczowe znaczenie dla zwiększania popytu i zdolności firmy do skalowania zrównoważonych i pożywnych rozwiązań.
- Wreszcie, inwestowanie w programy, które wykraczają poza obniżki cen i przyczyniają się do poprawy warunków życia populacji narażonych na niestabilność gospodarczą, takich jak drobni rolnicy i kobiety, wzmacnia odporność na wstrząsy, takie jak pandemie, konflikty i ekstremalne zjawiska klimatyczne.
Raport zawiera również wezwanie
skierowane do wszystkich uczestników systemu żywnościowego do współpracy nad
skalowaniem interwencji zawartych w tym dokumencie – zwiększania różnorodności,
zwiększania produktywności, minimalizowania odpadów, zmiany wzorców konsumpcji
i poprawy warunków życia małych rolników – w celu zapewnienia do 2030 r.
wszystkim zdrowej i zrównoważonej diety, produkowanej odpowiedzialnie.
pełna lista aktualności
|