Jakość handlowa wyrobów cukierniczych w 2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek.Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 98 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 144 partiach, z czego 7
zakwestionowano (4,9%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z
deklaracją zawartości cukrów, zaniżonej masy netto i zawartości
tłuszczu, zawyżonej zawartości popiołu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 240 partii, z czego w 40 stwierdzono nieprawidłowości (16,7%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku podania nazwy produktu.
- Stosowania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. „Krówka … sezamki
ręcznie robione”, która może dezorientować konsumenta w zakresie
faktycznego charakteru produktu) lub jego składników (np. „mleko”
zamiast „mleko zagęszczone …” czy „syrop glukozowy ziemniaczany” zamiast
„syrop glukozowy z pszenicy”).
- Braku wyszczególnienia wszystkich składników (w tym wchodzących w
skład składnika złożonego, np. „margaryny”) lub wymienienie w składzie
surowców, które nie zostały użyte w procesie produkcji.
- Podania wykazu składników nie w kolejności malejącej.
- Wskazania w miejscu sprzedaży cukierków (oferowanych luzem) ich nazwy lub składu niezgodnie z deklaracją producenta.
- Stosowania dodatkowych/dobrowolnych informacji niezgodnych z prawdą
(np. „z naturalnymi barwnikami”, podczas gdy w składzie produktu nie
wyszczególniono żadnych barwników).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o alergenach, dacie
minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących
podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|