Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Badanie EUFIC - brak konsensusu utrudnia komunikację w zakresie zdrowia publicznego na temat przetworzonej żywności
Badania wskazują na niejednoznaczność i dezorientację konsumentów dotyczącą takich terminów, jak „przetwarzanie”, „ultraprzetworzona”, a nawet „zdrowa” żywność.

Badanie EUFIC wykazało, że: „W trakcie dyskusji zaobserwowano brak wyraźnych granic w zakresie definiowania określeń przetwarzania, przetworzonej żywności i niezdrowej żywności. Uczestnicy zgodzili się, że konsensus jest ważny, ale trudny. Uczestnicy zidentyfikowali potrzebę dalszego interdyscyplinarnego dialogu, w tym zaangażowania społecznego, w celu przełamania zaobserwowanych problemów oraz pracy na rzecz wzajemnego zrozumienia i opracowania jasnych przekazów komunikacyjnych”.

 

W szczególności badania wskazują na niejednoznaczność i dezorientację konsumentów dotyczącą takich terminów, jak „przetwarzanie”, „ultraprzetworzona”, a nawet „zdrowa” żywność. EUFIC podsumował wyniki badania na seminarium internetowym poświęconym „postrzeganiu przetworzonej żywności przez profesjonalistów” – webinar dostępny jest na stronie https://www.youtube.com/watch?v=zLAJtp2DHm0


EUFIC opublikował również komunikat prasowy podkreślający potrzebę dalszej interdyscyplinarnej współpracy w celu osiągnięcia konsensusu w sprawie zakresu przetwarzania, stopnia przetwarzania i aspektów stosowanych do oceny zdrowotności przetworzonej żywności. Informacja prasowa dostępna jest na stronie https://www.eufic.org/en/newsroom/article/lack-of-professional-consensus-hinders-public-health-communications-about-processed-foods


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij