Eksperci o kompetencjach pracowników branży spożywczej – aktualnym stanie i kierunkach rozwojuW dniach 7 i 9 czerwca 2022 r. eksperci zebrali się, by dyskutować o największych wyzwaniach procesów rekrutacyjnych, wpływie trendów gospodarczych, technologicznych i społecznych na kompetencje pracowników w branży spożywczej, a także kontekście zmiany zachowań konsumentów a zapotrzebowania na nowe kompetencje pracowników.Webinary otworzył Przewodniczący Rady
Andrzej Gantner, zaś wydarzenia prowadziły w dniu 7 czerwca:
Ekspertka
Rady prof. dr hab. Dominika Guzek, a w dniu 9 czerwca: Animator Prac Rady
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. W trakcie webinarów eksperci
Grup roboczych Rady przedstawili wyniki prac oraz zaprezentowali podstawowe
problemy charakterystyczne dla kadry branży wraz z kierunkami
proponowanych działań na rynku pracy:
- Dr hab., prof. SGGW Dominika Głąbska,
Ekspert ds. badań SRK – Sektor żywności wysokiej jakości przedstawiła kluczowe
analizy i wnioski dotyczące obszaru kompetencji w branży spożywczej na
podstawie Rekomendacji Rady.R.pr.
Magdalena Osińska, Przewodnicząca Grupy roboczej ds. legislacji SRK –
Sektor żywności wysokiej jakości omówiła uwarunkowania prawne mające
wpływ na kompetencje pracowników branży spożywczej.
- Milena
Bodych-Biernacka, Ekspert Grupy roboczej ds. legislacji SRK –
Sektor żywności wysokiej
jakości opowiedziała o inicjatywach Komisji Europejskiej mające na celu
poprawę kompetencji w sektorze żywność wysokiej jakości.
Eksperci zewnętrzni:
- 7
czerwca dr Jacek Czarnecki, Nestle
Polska oraz 9 czerwca Sebastian Tołwiński, Upfield Polska omówili trendy
kształtujące przyszłość branży spożywczej.
- Dr Piotr
Klatta, ekspert Instytut Badań Edukacyjnych przedstawił zagadnienie
„Sektorowa rama kwalifikacji jako narzędzie definiowania i kształtowania
kompetencji”.
- Najważniejsze wyniki I edycji badań Branżowy Bilans Kapitału
Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości scharakteryzowały ekspertki Polskiej Agencji
Rozwoju Przedsiębiorczości 7 czerwca Adriana Skorupska oraz 9 czerwca
Anna Tarnawa.
W celu wymiany doświadczeń z perspektywy
różnych branż i przedsiębiorstw w zakresie zapotrzebowania i rozwoju
kompetencji pracowników odbyły się debaty eksperckie. O wyzwaniach produkcji
zwierzęcej debatowali:
- Andrzej Ciołek, Suempol,
- Anna Olewnik Mikołajewska, OLEWNIK Grupa,
- Dariusz Wypych, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie.
Debatę moderował Przewodniczący Rady Andrzej Gantner.
Natomiast
zapotrzebowania
i rozwój kompetencji pracowników z perspektywy branży niezwierzęcej omawiali: - Mariola
Chiczewska, Piekarnia
Lubaszka,
- Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów
Soków,
- Justyna Frankowska, Graal Group.
Debatę moderowała Animator Prac Rady prof. dr hab.
Krystyna Gutkowska. W trakcie dyskusji prelegenci dyskutowali o największych aktualnych wyzwaniach procesów rekrutacyjnych oraz odpowiadali ze swojej perspektywy na pytanie, pracowników o jakich kompetencjach najtrudniej pozyskać? Ponadto omówiony został wpływ trendów gospodarczych, technologicznych i
społecznych na kompetencje pracowników w branży spożywczej, a także kontekst zmiany zachowań konsumentów a zapotrzebowania na nowe
kompetencje pracowników
Uczestnikami webinarów byli przedstawiciele instytucji
edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz
powiatowych urzędów pracy.
Sektorowa
Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum
wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji,
jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w sektorze, z uwzględnieniem
pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku
pracy. Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach
kwalifikacyjno-zawodowych w sektorze.
Projekt nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 jest dofinansowany z
Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza
Edukacja Rozwój 2014-2020 oraz jest realizowany przez lidera projektu – Polską
Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców we współpracy
ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, UPEMI. Unią Producentów i
Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Federacją Branżowych Związków
Producentów Rolnych.
Dalsze informacje nt. działań Sektorowej Rady ds.
Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości można znaleźć na stronie
internetowej http://rada-zywnosc.pfpz.pl/
pełna lista aktualności
|