Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2022 r.W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.Pierwszy dzień konferencji prezentacją pt. „Nieuczciwe
praktyki handlowe w kontekście jakości i bezpieczeństwa żywności” otworzyła
Jowita Prokop, adwokat w zespole Commercial w polskim biurze Eversheds
Sutherland Poland, specjalizująca się w prawie gospodarczym oraz doradztwie
konsumenckim i regulacyjnym. W trakcie wystąpienia Prelegentka wyjaśniła, kiedy
działanie przedsiębiorcy może być uznane za wprowadzające w błąd oraz
przedstawiła różne rodzaje takich działań ze szczególnym uwzględnieniem czarnej
listy nieuczciwych praktyk rynkowych.
Kolejne zagadnienie pt. „Zmiana
ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych
ustaw – nowe uprawnienia IJHARS, konsekwencje dla przedsiębiorców” omówili
przedstawiciele kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński – Marcelina
Izydorczyk, aplikant adwokacki, junior associate wraz z Michałem Traczem, radcą
prawnym, senior associate. Prelegenci odnieśli się do kluczowych elementów
nowego projektu ustawy i możliwych skutków w praktyce. Ponadto, w trakcie
wystąpienia uwaga słuchaczy została zwrócona na kwestie interpretacyjne istotne
dla przedsiębiorców.
Następnie
Maciej Wojciechowski, kierownik Działu Konsultacyjno-Szkoleniowego GBA
POLSKA w trakcie wystąpienia „Ocena sensoryczna jakość żywności –
znaczenie i rola w świetle obowiązujących przepisów” przypomniał cel
przeprowadzania analizy sensorycznej oraz wyjaśnił zasadę rzetelnego
informowania konsumentów. Dzięki prezentacji słuchacze poznali także liczne
przykłady wymagań dotyczących jakości sensorycznej.
Prezentację
„Eko-projektowanie opakowań jako wyzwanie strategii „Zielony Ład” w aspekcie
jakości i bezpieczeństwa żywności” omówiła ekspertka od ecodesignu opakowań i
przydatności do recyklingu Marta Krawczyk, od 9 lat związana z Organizacją
Odzysku Opakowań REKOPOL. Prelegentka przywołała kluczowe regulacje z
obszaru gospodarki o obiegu zamkniętym i przyjęte cele recyklingu. Omówiła
także wyzwania rynku związane z ekoprojektowaniem oraz zagadnienia dotyczące
oznakowania opakowań. W trakcie wystąpienia podkreślone zostało, iż segregacja
przez konsumenta jest kluczowa dla efektywnego i bezpiecznego recyklingu.
Następnie Paulina Szulc,
konsultantka ds. Zrównoważonego Rozwoju Bureau Veritas Polska Sp z o.o.
przedstawiła temat „Ślad węglowy produkcji żywności”. W swoim wystąpieniu
Ekspertka wyjaśniła czym jest ślad węglowy i jak należy go liczyć. Ponadto,
odniosła się do kwestii śladu węglowego w branży spożywczej oraz trendów
legislacyjnych w tym obszarze. Dzięki prelekcji uczestnicy Akademii poznali
największe wyzwania i korzyści tego zagadnienia.
Ostatnią
prezentację I dnia Akademii pt. „Zanieczyszczenia żywności pochodzące z
opakowań – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności” przedstawiła
Marzena Pawlicka, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do
Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym
Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB. W trakcie wystąpienia Prelegentka
omówiła szczegółowe wymagania dla tworzyw sztucznych, w tym dla tworzyw sztucznych
z recyklingu. Ekspertka zapowiedziała także spodziewane zmiany przepisów
dotyczących tworzyw sztucznych.
II dzień Akademii prezentacją pt. „Sankcje karne w
obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności – ostatnie zmiany przepisów,
orzecznictwo” otworzyła Jowita Prokop, adwokat w kancelarii Eversheds
Sutherland Poland. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się, jakie działania
zagrożone są sankcjami karnymi, a także na kogo sankcje mogą być nałożone.
Prelegentka przywołała najnowsze orzecznictwo oraz podpowiedziała sposoby
minimalizowania ryzyk karnych.
Następnie dr inż. Beata Przygoda, kierownik Pracowni
Wartości Odżywczej Żywności w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - PIB zaprezentowała
zagadnienie „Ustalanie wartości odżywczej produktów – najczęściej popełniane
błędy”. Ekspertka przywołała pojawiające się problemy i możliwe błędy przy
określaniu wartości odżywczej produktu. Ponadto odniosła się do błędów
obowiązkowej i dobrowolnej prezentacji wartości odżywczej produktu.
Patrycja Szymańska, kierownik Działu Prawnego
Eurofins Polska Sp. z o.o. przedstawiła zagadnienie „Nasiona Chia w
żywności” przywołując historię dopuszczenia szałwii hiszpańskiej w Unii
Europejskiej, w tym decyzję wykonawczą Komisji zezwalającą na rozszerzenie
zastosowania jej nasion jako nowego składnika żywności. Prelegentka podała także
przykłady produktów wpisanych do unijnego wykaz nowej żywności oraz szczegółowo
scharakteryzowała nasion chia m.in. pod względem ich wartości odżywczej.
W kolejnym wystąpieniu pt. „Trwałość wyrobów
spożywczych w kontekście możliwości przekazywania ich na cele charytatywne.
Praktyka i prawo” dr inż. Romualda Dolińska, kierownik Działu
Konsultacyjno-Prawnego Silliker Polska Sp. z o.o. odniosła się do trzech
obszarów prezentowanego zagadnienia: legislacji, oceny sensorycznej i badań
przechowalniczych zwracając uwagę, iż priorytetem przy ograniczaniu strat i
marnowania żywności jest bezpieczeństwo żywnościowe.
Następnie Marcin Turski zarządzający Działem Sprzedaży i Obsługi Klienta
w spółce Fresh Logistics Polska omówił prezentację „Standaryzacja procesów
gwarantem wysokiej jakości – zastosowanie narzędzi lean management w budowaniu
efektywnych strategii optymalizacyjnych”. W swoim wystąpieniu Prelegent odniósł się do kwestii budowania
kultury lean zwracając uwagę na potrzebę holistycznego spojrzenia na łańcuch
dostaw w dzisiejszych czasach. W trakcie wystąpienia omówione zostały
interesujące studia przypadku ułatwiające zrozumienie zagadnienia.
Prezentację zamykającą Akademię wygłosiła Joanna
Gajda -Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie
Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH –
PIB. W swoim wystąpieniu pt. „Stosowanie substancji dodatkowych w praktyce -
interpretacje obowiązujących przepisów” Prelegentka odniosła się do substancji
o podwójnym działaniu, np. gumy arabskiej stosowanej jako błonnik oraz błonnika
z owoców cytrusowych stosowanym w celu technologicznym. Ekspertka wyjaśniła
również prawidłowe interpretowanie pojęć „substancja dodatkowa” czy „składnik
żywności” w świetle trendu „clean label” oraz przywołała nowe wymagania prawne
dotyczące tlenku etylenu w substancjach dodatkowych.
Konferencję moderowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.
Partnerzy Akademii:
- Bureau Veritas Polska Sp z o.o.
- Eurofins Polska Sp. z o.o.
- Fresh Logistics Polska – Raben Group
- GBA POLSKA Sp z o.o.
- REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań S.A.
Patroni Akademii:
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego
- Związek POLSKIE MIĘSO
Galeria: | B.Przygoda |
| | J.Gajda-Wyrębek |
| | J.Prokop |
| | M.Krawczyk |
| | M.Pawlicka |
|
| M.Wojciechowski |
| | P.Szulc |
| | P.Szymańska |
| | R.Dolińska |
| | Prelegenci Akademii Prawa Żywnościowego 2022 r. |
|
| Akademia Prawa Żywnościowego 2022 r. |
| | | | |
pełna lista aktualności
|