O optymalizacji wartości odżywczej (reformulacji) w ramach Wszechnicy żywieniowejCzym jest reformulacja produktów żywnościowych? Jakiego typu działania podejmują producenci, aby poprawić wartość odżywczą produktów? Co należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzeniu reformulacji? Na te pytania odpowiedział ekspert PFPŻ ZP.25 maja br. dyrektor ds. żywności
i żywienia w PFPŻ ZP Marta Tomaszewska-Pielacha wzięła udział w spotkaniu
Wszechnicy żywieniowej prezentując wystąpienie dot. optymalizacji wartości
odżywczej (reformulacji) pt. "Optymalizacja wartości odżywczej produktów
na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie konsumentów w
Polsce".
W trakcie wykładu, przedstawione zostały m.in. następujące
zagadnienia: - czym jest reformulacja produktów żywnościowych?
- jakiego typu
działania podejmują producenci, aby poprawić wartość odżywczą produktów?
- co
należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzeniu
reformulacji?
W trakcie wykładu zostały częściowo wykorzystane przykłady
działań reformulacyjnych udostępnione przez członków Federacji.
pełna lista aktualności
|