Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa ŻywnościJuż po raz czwarty, 7 czerwca, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.Tegoroczne hasło przewodnie „Bezpieczna żywność to lepsze zdrowie”, wpisuje się w powracające motto wydarzenia „Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie”. Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest nie tylko kluczowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także istotną rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje na około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność. Ponadto wspomniane choroby są przyczyną 420 000 zgonów rocznie, którym można było zapobiec. Dlatego Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to dobra okazja aby: - podnieść świadomość jak istotne jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności,
- pokazać, jak można zapobiegać chorobom dzięki bezpiecznej żywności,
- omówić wspólne podejście do poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
- promować rozwiązania i sposoby zwiększania bezpieczeństwa żywności.
Zachęcamy do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022. Bądźmy zdrowsi dzięki bezpiecznej żywności!
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|