Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania"W dniu 19 maja 2022 r. odbyła się konferencja „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.Pierwszą prezentację pt. „Nowa ustawa
o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej –
podsumowanie najważniejszych zmian” wygłosiła dr Magdalena Knapp w Katedry Prawa
Własności Intelektualnej, Prawa Gospodarczego Publicznego i Prawa Pracy na Wydziale
Prawa Uniwersytetu w Białymstoku. W trakcie wystąpienia Prelegentka poinformowała o celu i zakresie przyjętej regulacji, a także jej kluczowych postanowieniach.
Kolejne zagadnienie pt. „Praktyki
nieuczciwie wykorzystujące przewagę kontaktową w świetle ustawy z dnia 17.11.2021
r.” przedstawił Jacek Marczak, radca prawny i zastępca dyrektora w
Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W swoim wystąpieniu Prelegent
przypomniał zakres podmiotowy i przedmiotowy ustawy o przewadze kontraktowej oraz szczegółowo omówił otwarty
katalog praktyk nieuczciwie wykorzystujących przewagę kontraktową, w Praktyki
„czarne” (art. 8 ust. 1 pkt 1-10) oraz Praktyki „szare” (art. 8 ust. 1 pkt
11-16).
Następnie Monika
Koźlakiewicz, zastępca dyrektora Departamentu Interwencji Rynkowych w KOWR oraz
Bożena Kotwas, kierownik Wydziału Regulacji Rynków Departamentu Interwencji
Rynkowych w KOWR przedstawiły temat „Umowy na dostarczanie produktów rolnych”.
W trakcie prezentacji szczegółowo została omówiony obowiązek zawierania umów w zakresie
dostarczenia produktów rolnych należących do sektorów, o których mowa w art. 1
ust. 2 rozporządzenia nr 1308/2013, w tym obowiązkowe elementy umowy. Ponadto,
scharakteryzowane zostały także wyłączenia z obowiązku zawierania umów oraz
propozycje zmian w przepisach dotyczących „Monitorowania obowiązku zawierania
umów na dostarczenie produktów rolnych”.
Prezentację „Zakaz porozumień ograniczających
konkurencję i odstępstwa od tego zakazu w sektorze rolno-spożywczym” omówił
Marcin Kolasiński, radca prawny, wspólnik w kancelarii KRK Kieszkowska
Rutkowska Kolasiński. Dzięki prezentacji słuchacze
zapoznali się z takimi kwestiami jak otwarty katalog zakazanych porozumień, rodzaje zakazanych porozumień, wyjątki w sektorze rolno-spożywczym oraz sposoby korzystania z wyłączenia.
Następną prezentację pt.
„Nadużywanie przewagi kontraktowej w Dyrektywie Parlamentu Europejskiego i
Rady (UE) 2019/633” przedstawili Julia Laskowska oraz Rafał Stronk
reprezentujący kancelarię KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński. Dzięki
prezentacji Uczestnicy konferencji zapoznali się z genezą i celami Dyrektywy, a
także definicjami stosowanymi w regulacji, w tym pojęciami dostawcy i nabywcy
oraz ich różnymi potencjałami. W trakcie wystąpienia Prelegenci odnieśli się
także do różnic w implementacji w różnych krajach członkowskich.
Ostatnie zagadnienie „Ceny i rabaty a nadużycie przewagi
kontraktowej” omówiła dr Marta Urbańska-Arendt, adwokat w kancelarii KRK
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński. Prelegentka szczegółowo odniosła się do klauzuli
„czarnych” i „szarych” dotyczących cen w ustawie o przewadze kontraktowej.
Ponadto w trakcie wystąpienia Dr Urbańska-Arendt omówiła raport Prezesa UOKiK
nt. rabatów handlowych w relacjach sieci handlowych z dostawcami produktów
rolnych lub spożywczych wskazując na rabaty „wysokiego ryzyka”.
Konferencję prowadziła mecenas
Magdalena Osińska, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|