Decyzja GIJHARS i GIS ws. elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, ograniczy straty żywności i zabezpieczy ciągłość dostaw żywnościOpublikowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną decyzja ws. umożliwienia elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, to bardzo dobre rozwiązanie, świadczące o pełnym zrozumieniu organów urzędowej kontroli żywności dla problemów, z którymi borykają się obecnie przetwórcy żywności.Kryzys na Ukrainie ogranicza producentom żywności dostępność niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych. Konieczność szybkiego dostosowania do podaży surowców i wprowadzenia zmian recepturowych środków spożywczych w celu zachowania ciągłości produkcji, przy jednoczesnym braku możliwości technicznych adekwatnej zmiany opakowań/etykiet może skutkować brakiem pełnej zgodności oznakowania ze wszystkimi wymaganiami określonymi w przepisach z zakresu znakowania, w szczególności w przepisach rozporządzenia PE i Rady (UE) nr 1169/2011 ws. przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. W celu zminimalizowania strat żywności i utrzymania ciągłości dostaw PFPŻ ZP apelowała do polskich władz o elastyczne i indywidualne podejście inspekcji kontrolnych w przypadku wystąpienia różnic pomiędzy składem produktu, a deklaracją na opakowaniu spowodowanymi brakami w zaopatrzeniu. Opublikowana przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczej we współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną decyzja ws. umożliwienia elastycznego znakowania artykułów spożywczych w związku z brakiem surowców z Ukrainy, to bardzo dobre rozwiązanie, świadczące o pełnym zrozumieniu organów urzędowej kontroli żywności dla problemów, z którymi borykają się obecnie przetwórcy żywności. Doceniamy również fakt, że opublikowane rozwiązania oparte zostały na praktycznych informacjach przekazanych przez przedsiębiorców – oświadczył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Zachęcamy wszystkie firmy branży spożywczej do zapoznania się z możliwymi działaniami wskazanymi w komunikacie na stronie IJHARS:
pełna lista aktualności
|