Polacy uwielbiają piec na Wielkanoc!Wiemy, które ciasta pojawiają się na świątecznych stołach najczęściejMazurek to król wielkanocnych
wypieków – wynika z raportu zainicjowanego przez markę Kasia na temat świątecznych
zwyczajów Polaków*. Tuż za nim w rankingu najpopularniejszych ciast plasują się
sernik, babka oraz makowiec. Dużym zainteresowaniem cieszą się także wypieki
wegańskie – już blisko 20% wszystkich ciast stanowią te, które powstały
wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego.
Ciasta goszczą na świątecznych
stołach aż u 97% Polaków. 70% badanych deklaruje, że przygotowuje je
samodzielnie. Co więcej, okazuje się, że pieczenie to nie tylko domena kobiet. Aż
60% ankietowanych mężczyzn przyznało, że piecze na Wielkanoc! A ile ciast
pojawia się w naszych domach na święta? Także w tym zakresie wyniki badania
wskazują, że uwielbiamy wielkanocne słodkości – respondenci najczęściej wskazywali
(ponad 56%), że podają na stół minimum 3 ciasta. Co ważne, w opinii większości
ankietowanych (73,8%), podczas tegorocznych świąt wielkanocnych będzie ich tyle
samo, co w roku ubiegłym.
Jedną z ciekawych tendencji jest
coraz większy udział ciast wegańskich w świątecznym menu. Już niemal 1/3
konsumentów w wieku 30-39 lat przygotowuje ciasta powstałe wyłącznie na bazie
składników pochodzenia roślinnego.
Perfekcyjne ciasto na święta
Jak wynika z badania przeprowadzonego
na zlecenie marki Kasia, źródłem kulinarnych inspiracji są dla Polaków głównie przepisy
od znajomych i rodziny (68,2%) oraz z te z kulinarnych portali internetowych (59,8%).
Kobiety częściej niż mężczyźni sięgają po przepisy z serwisów internetowych oraz
po te proponowane przez influencerów.
Konsumenci chcą więc korzystać ze
sprawdzonych przepisów, by mieć pewność udanych wypieków. Ich gwarancją są
najwyższej jakości składniki. Z pomocą jak zawsze przychodzi Kasia z
oferty Upfield – marka numer 1 do pieczenia**. Doskonale sprawdzi się do
wykonania wielkanocnych ciast – tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych, w
tym wegańskich. Występuje w wersji klasycznej, wegańskiej bez laktozy oraz o
maślanym smaku. Nie zawiera konserwantów i jest wzbogacana witaminami A i D.
Przepisy na perfekcyjne ciasta,
czyli te, które błyskawicznie znikają z talerzy, można znaleźć na stronie www.mojeciasto.pl.
*Badanie Biostat, marzec 2022
** Dane Nielsen: Panel Handlu
Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami, sprzedaż wartościowa, okres sierpień
2020 – lipiec 2021, kategoria: Margaryny do pieczenia.
pełna lista aktualności
|