Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Publikacja FAO „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym”
W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi.

Spośród międzynarodowych dokumentów wymieniono teksty Komisji Kodeksu Żywnościowego z zakresu systemów kontroli oraz znakowania żywności. Wspomniano także o kodeksowym dokumencie dyskusyjnym dotyczącym integralności i autentyczności żywności, w którym zawarto propozycje definicji, w tym definicji oszustwa żywnościowego.


Ciekawym przykładem podanym w rozdziale o rozwiązaniach krajowych jest sprawa w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości C-195-14 dotycząca wprowadzającego w błąd znakowania żywności. Podano także przykłady z Australii i USA.


W publikacji szeroko omówiono specyfikę handlu internetowego.


W podsumowaniu czytamy, że strategie prawne i narzędzia powinny obejmować koordynację z agencjami publicznymi i przedsiębiorstwami spożywczymi, a także nowe technologie wykrywania i testowania. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwości identyfikowalności i etykietowania oraz takie kwestie jak informowanie konsumentów, zachęcanie do opracowywania najlepszych praktyk biznesowych czy systemy egzekwowania prawa cywilnego i karnego.


Publikacja do pobrania ze strony FAO:

https://www.fao.org/3/cb9035en/cb9035en.pdf


Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij