Znakowanie żywności a sytuacja w Ukrainie - komunikat MRiRWPaństwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały Komisję Europejską o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego.Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu
środków spożywczych. Należy więc rozważyć kompromis, który umożliwi
elastyczność w egzekwowaniu przepisów przy zachowaniu bezpieczeństwa
żywności.
W reakcji na te zgłoszenia Komisja
Europejska wskazała, że rozumie potrzebę elastyczności w egzekwowaniu
przepisów dotyczących etykietowania żywności, pod warunkiem że jest to
tymczasowe, uzasadnione i proporcjonalne. W związku z tym trzeba będzie
podjąć decyzję o ewentualnej elastyczności spowodowanej obecną sytuacją
przez właściwe organy krajowe na zasadzie analizy każdego przypadku przy
zapewnieniu, że bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone.
Elastyczność a bezpieczeństwo żywności
KE zaznacza, że szczególnie informacje o
alergenach zawsze muszą być dostępne. Właściwe organy powinny być
pragmatyczne i kierować się zdrowym rozsądkiem, akceptując pewne
odstępstwa od wymagań prawnych. Dobrym kompromisem jest przykładowo
użycie naklejek do aktualizacji informacji o żywności.
Stanowisko polskich inspektoratów
Główny Inspektorat Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Główny Inspektorat Sanitarny analizują
propozycje przekazywania rzetelnych informacji konsumentom o zmianach w
oznakowaniu wynikających z braku dostępności poszczególnych surowców,
nadesłane przez organizacje branżowe. Wypracowane wspólne stanowisko
zostanie przedstawione na stronach internetowych Inspekcji oraz związków
branżowych.
Każdy przypadek oznakowania będzie
rozpatrywany przez służby kontrolne indywidualnie, z uwzględnieniem
wyłącznie sytuacji braku lub niedoborów surowców bezpośrednio związanych
z obecną sytuacją w Ukrainie.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|