Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 47 partiach, z czego 32
zakwestionowano (68,1%). Wykryto głównie wady niedopuszczalne w
najwyższej kategorii oliwy z oliwek (tj. w oliwie z oliwek najwyższej
jakości z pierwszego tłoczenia).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 41 partii, z czego 1 zakwestionowano
(2,4%). Stwierdzono nieprawidłowy współczynnik ekstynkcji K232 (świadczy
on o tym, że najwyższa kategoria oliwy z oliwek nie została uzyskana
wyłącznie za pomocą środków mechanicznych).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 18 stwierdzono nieprawidłowości (21,7%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w
badaniach laboratoryjnych (np. „oliwa z oliwek najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia”, podczas gdy według badania była to oliwa
lampante).
- Podawania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa
z oliwek extra virgin” czy „Bio ekstra oliwa najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia”, a także „Aromatyzowana Oliwa z oliwek Extra
Vergine o smaku białej trufli”, podczas gdy przepisy nie przewidują
dodawania do oliwy z oliwek przypraw lub innych roślin aromatycznych,
ekstraktów przypraw, aromatów).
- Braku podania obowiązkowego opisu kategorii oliwy z oliwek (tj.
„najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek
wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”) lub wskazanie
nieprawidłowego opisu kategorii (np. „zawiera wyłącznie oliwę tłoczoną z
wytłoczyn oliwek oraz bezpośrednio z oliwek” zamiast „oliwa zawiera
wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę
otrzymaną bezpośrednio z oliwek”).
- Braku wskazania pochodzenia oliwy, warunków przechowywania lub wartości odżywczej.
- Umieszczenia na etykiecie oliwy z oliwek najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia niedozwolonych oznaczeń właściwości
organoleptycznych odnoszących się do smaku lub zapachu (np. „smak pełny i
harmonijny”, „smak intensywnie owocowy z posmakiem zielonych pomidorów,
karczochów, cykorii oraz bazylii”).
Źródło: GIJHARS