Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych w 2021 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową czekolad, czekoladek, kakao i czekolad do picia.Kontrolą objęto łącznie 100 podmiotów (71 sklepów i 29 producentów).
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 73 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 122 partie, z czego 20 zakwestionowano
(16,4%). Stwierdzono głównie zaniżoną zawartość suchej masy kakaowej
oraz nadzienia.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 250 partii, z czego w 34 stwierdzono nieprawidłowości (13,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku oznakowania w języku polskim lub jego nierzetelnego
tłumaczenia, np. na wielojęzycznej etykiecie nie podano tłumaczenia
niektórych składników na język polski lub je błędnie przetłumaczono (np.
podano „serwatka” zamiast „maślanka”).
- Wskazywania nieprawidłowej lub niepełnej nazwy wyrobu gotowego lub składnika.
- Braku wyróżnienia w wykazie składników alergenów.
- Braku deklaracji zawartości składnika podkreślonego graficznie na
opakowaniu (np. orzechów, galaretki, rodzynek) lub podanie nierzetelnej
informacji w tym zakresie (np. na opakowaniu podano: „orzechy laskowe
(21,5%)” i „orzechy włoskie (5,5%)”, podczas gdy z przedstawionej
dokumentacji wynikało, że orzecha laskowego dodano 16%, a orzecha
włoskiego 4%.
- Braku deklaracji zawartości suchej masy kakaowej lub przekazania jej
przy użyciu nieprawidłowego sformułowania (np. „kakao minimum 32% w
tabliczce czekolady” zamiast „masa kakaowa minimum ... %”).
- Wprowadzania w błąd odnośnie miejsca pochodzenia składnika (np.
poprzez stosowanie określenia „mazurski”/„mazurska” dla orzecha
laskowego z Czech i czekolady z Belgii).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej
trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot
prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|