Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Upfield nawiązuje strategiczne partnerstwo z OGGS, wiodącym producentem roślinnych zamienników jaj
• Firma Upfield nawiązała współpracę z czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą
• Inwestycja w rynek roślinnych zamienników jaj umacnia Upfield na pozycji światowego lidera w segmencie naturalnej, alternatywnej i zrównoważonej żywności pochodzenia roślinnego


Upfield, największy na świecie producent żywności pochodzenia roślinnego i globalny lider w produkcji roślinnych zamienników dla masła, mixów tłuszczowych do smarowania, śmietan i serów, ogłasza strategiczne partnerstwo z Alternative Foods London Ltd („Alternative Foods” lub „OGGS®”), brytyjskim producentem zamienników jaj i czołową wegańską firmą piekarniczą, działającą pod marką OGGS®. Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w Alternative Foods. 

Firma Alternative Foods rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując szereg produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj, w tym Scrambled OGGS i OGGS® Aquafaba, opatentowany płynny zamiennik jaj. 

Partnerstwo daje możliwość rozwoju bardziej zrównoważonego, naturalnego systemu żywnościowego opartego na roślinach – transformacji, która jest częścią strategii obu firm. 

Upfield i OGGS® będą pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional - do szefów kuchni i restauracji. Dzięki współpracy z najbardziej nowoczesnym Centrum Nauk o Żywności (Food Science Centre) należącym do Upfield, partnerstwo pozwoli również na dalsze innowacyjne prace badawczorozwojowe w obszarze płynnych zamienników jaj i białek pochodzenia roślinnego. Upfield i OGGS® łączą się we wspólnej strategii dostarczania naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, które spełniają oczekiwania Konsumentów w zakresie smaku i wartości odżywczych. Dzięki ciągłym innowacjom z użyciem naturalnych składników, Konsumenci otrzymują dostęp do większej liczby produktów żywnościowych, które są wolne od alergenów i charakteryzują się bardziej zrównoważonym pochodzeniem. Faktem jest, że ocena cyklu życia (LCA, Life Cycle Assessment) roślinnych margaryn i produktów Upfield1 do smarowania wykazała o 70% mniejsze obciążenie dla klimatu, o dwie trzecie mniej ziemi wymaganej pod uprawy i o ponad połowę mniej zużywanej wody w porównaniu do nabiałowych odpowiedników tych roślinnych produktów. Natomiast roślinne alternatywy sera oferowane przez Upfield2 - w porównaniu do ich mlecznych odpowiedników - wywierają o połowę mniejszy wpływ na klimat, a ich uprawy zajmują mniej niż jedną trzecią ziemi uprawnej. OGGS® przeprowadził podobną ocenę LCA dla produktów Aquafaby i Scrambled OGGS®, których emisja Co2 okazała się niższa o ponad 70% w porównaniu do jaj kurzych, udowadniając tym samym, że roślinne zamienniki dla zwierzęcych odpowiedników są lepszym wyborem dla klimatu. 

Mówiąc o partnerstwie David Haines, Dyrektor Generalny Grupy Upfield, powiedział: „Nasza wizja 'Lepszej przyszłości opartej na roślinach' oznacza, że jesteśmy oddani idei zapewnienia konsumentom szeregu możliwości wypróbowania diety opartej na roślinach. Partnerstwo to pozwala nam rozwinąć nową kategorię białka pochodzenia roślinnego, oferować szerszy wachlarz możliwości i oczekiwać silnego, trwałego wzrostu. Znamy innowacyjną technologię, którą udoskonala OGGS® i jesteśmy podekscytowani, że możemy stać się jej częścią a także pomóc w rozwoju kategorii roślinnych alternatyw jaj poprzez połączenie naszego globalnego zasięgu irosnącego sektora gastronomicznego”. 

Hannah Carter, założycielka i dyrektor generalny Alternative Foods, dodała: „Naszą misją jest wyeliminowanie z łańcucha produkcji żywności zbędnych produktów pochodzenia zwierzęcego, aby poprawić stan planety i dobrostan zwierząt. Oznacza to wyeliminowanie takich produktów, które nie przynoszą korzyści odżywczych, jak np. białko jaja w chlebie. Nasza oferta zapewnia Konsumentom smaczne roślinne zamienniki jaj a jednocześnie OGGS® po raz pierwszy może zaoferować gastronomii i producentom płynną alternatywę dla jaj, nie ograniczając przy tym innowacyjności. 

Dzięki partnerstwu z Upfield możemy zwiększyć skalę dystrybucji i świadomość konsumencką produktów OGGS® Egg Alternative; Aquafaba i Scrambled OGGS® jednocześnie wprowadzając pozytywne zmiany szybciej niż moglibyśmy to samodzielnie zrobić”.


Uwagi do redakcji 

O Upfield 

Upfield sprawia, że ludzie są zdrowsi i bardziej szczęśliwi dzięki smacznym, roślinnym produktom odżywczym, które są lepsze dla naszej planety. Upfield jest numerem 1 wśród producentów roślinnych produktów do smarowania i serów, posiadającym ponad 100 marek takich jak np. Flora™, Rama, Blue Band, ProActiv, Becel, I Can't Believe It's Not Butter, Country Crock i Violife®. Firma ma siedzibę w Amsterdamie i oferuje swoje produkty w ponad 95 krajach oraz posiada 15 zakładów produkcyjnych na całym świecie. Upfield zatrudnia ponad 4200 Pracowników. Z dziedzictwem sięgającym 1871 roku, jesteśmy dziś autorytetem w segmencie produktów tłuszczowych do smarowania, co daje nam niezrównane doświadczenie i wiedzę, będące źródłem ciągłych inspiracji. Chcemy przewodzić nowej erze zdrowszych produktów, które świetnie smakują i mają najwyższą jakość oraz pomagają realizować naszą misję tworzenia „Lepszej przyszłości opartej na roślinach”. Więcej na www.upfield.com. 

O OGGS 

Alternative Foods Ltd rozpoczęła działalność w 2019 roku w Wielkiej Brytanii jako pierwsza i największa wegańska marka piekarnicza, oferująca szereg produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj, w tym OGGS® Aquafaba – jedyną na świecie opatentowaną płynną alternatywę jaj oraz OGGS® Scrambled.

Logo Upfield

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij