Nowe wymagania UE dotyczące stosowania w żywności substancji dodatkowej – dwutlenku tytanu (E171)W dniu 18 stycznia 2022 r. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2022/63 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do dodatku do żywności ditlenek tytanu (E 171) (Dz. Urz. UE L 11 z dnia 18.10.2022, str. 1).Rozporządzenie to stosuje się od dnia 7 lutego 2022 r. Przewidziany jest 6 miesięczny okres przejściowy dotyczący stosowania w
żywności dwutlenku tytanu oraz wprowadzania do obrotu żywności
zawierającej tę substancję dodatkową.
Zgodnie z tym przepisem do dnia 7 sierpnia 2022 r. żywność wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 7 lutego 2022 r. może być nadal
wprowadzana do obrotu. Po tej dacie żywność może pozostać na rynku do
swojej daty minimalnej trwałości lub swojego terminu przydatności do
spożycia.
Powyższe oznacza, że po upływie okresu
przejściowego – po dniu 7 sierpnia 2022 r. – nie będzie można stosować
dwutlenku tytanu do produkcji żywności, ani wprowadzać do obrotu
żywności zawierającej tę substancję.
Termin „wprowadzenie na rynek” (do obrotu) został zdefiniowany w art. 3 pkt 8 rozporządzenia
(WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia
2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz
ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz.
WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne,
rozdz. 15, t. 6, str. 463). Zgodnie z ww. definicją termin ten
oznacza posiadanie żywności w celu sprzedaży, z uwzględnieniem
oferowania do sprzedaży lub innej formy dysponowania, bezpłatnego lub
nie oraz sprzedaż, dystrybucję i inne formy dysponowania.
Zgodnie z ww. definicją żywność
wyprodukowana, zapakowana i oznakowana, przechowywana w magazynie przed
zakończeniem okresu przejściowego tj. przed 7 sierpnia 2022 r.
przewidzianego w ww. rozporządzeniu jest żywnością wprowadzoną do obrotu
i może być sprzedawana również po dniu 7 sierpnia 2022 r., do upływu
jej terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
Powyższy okres przejściowy dotyczy
również sytuacji, w której żywność zawierająca dwutlenek tytanu może być
użyta jako składnik innego, wieloskładnikowego środka spożywczego. Z
tego względu, że środki spożywcze muszą być produkowane na zasadach
obowiązujących w dacie ich produkcji, po dniu 7 sierpnia 2022 r. nie
będzie można również użyć do produkcji żywności innych środków
spożywczych zawierających w swoim składzie dwutlenku tytanu, nawet tych
wyprodukowanych przed upływem okresu przejściowego, które same mogą
pozostać w obrocie do czasu upływu ich terminu przydatności do użycia
lub daty minimalnej trwałości. Przykładowo wyprodukowany lukier z
dodatkiem tego barwnika (ani sam barwnik) nie będzie mógł być oferowany
do sprzedaży, ani stosowany do produkcji np. wyrobów cukierniczych, jak
również wybory cukiernicze z ich użyciem (barwnika, bądź lukru) nie będą
mogły być produkowane i sprzedawane. Zatem po upływie okresu
przejściowego tj. po dniu 7 sierpnia 2022 r. nie będzie można
wykorzystać do produkcji żywności dwutlenku tytanu, ani innych środków
spożywczych / składników zawierających dwutlenek tytanu (wyprodukowanych
zgodnie z przepisami obowiązującymi w dacie ich produkcji).
Przepisy powyższe dotyczące okresu
przejściowego nie dotyczą wprowadzanej do obrotu w państwach trzecich
żywności, która ma być przedmiotem importu do Unii Europejskiej,
ustanawiają jednak wymagania dla produktów importowanych na rynek UE.
Oznacza to, że po dniu 7 sierpnia 2022 r. nie można będzie dokonać
przywozu na teren Unii Europejskiej dwutlenku tytanu, a także żywności
zawierającej dwutlenek tytanu z państw trzecich, nawet jeżeli żywność ta
została wyprodukowana w czasie okresu przejściowego.
Należy podkreślić, że zgodnie z
generalną zasadą prawa żywnościowego – żywność znajdująca się w obrocie
nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a
odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot
wprowadzający ją do obrotu. Wynika to z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|