Dokument WHO: „Diety roślinne i ich wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko. Przegląd dowodów”Europejskie Biuro WHO ds. Zapobiegania Chorobom Niezakaźnym (NCD) opublikowało zestawienie zatytułowane: „Diety roślinne i ich wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko. Przegląd dowodów”.Dokument WHO zawiera przegląd różnych
rodzajów diet roślinnych. Dostarcza informacji na temat profilaktyki chorób
niezakaźnych i roli diet roślinnych. Stwierdzono, że korzyści płynące z diet
roślinnych dostarczają mocnych dowodów na poparcie wytycznych zdrowia
publicznego zalecających „zdrową dietę roślinną jako sposób zapobiegania i
kontrolowania chorób niezakaźnych”.
Omówiono również spożycie makro- i
mikroskładników odżywczych w dietach roślinnych, związaną z tym adekwatność
odżywczą i potencjalne niedobory takich składników odżywczych.
WHO podkreśla, że potrzebne są dalsze
badania w celu ustalenia „nieznanych jeszcze skutków zdrowotnych dodatków do
żywności i produktów ubocznych powstających podczas przemysłowego przetwarzania
substytutów „mięsa” pochodzenia roślinnego. Dokument WHO obejmuje również swoją
tematyką rolę żywności pochodzenia roślinnego w sektorze posiłków poza domem. Raport WHO zawiera także przegląd
dodatkowych korzyści wynikających z diety roślinnej w ograniczaniu wpływu na
środowisko związanego z wysokim spożyciem żywności pochodzenia zwierzęcego.
Diety roślinne mogą przyczynić się do zapobiegania utracie bioróżnorodności i
ograniczenia globalnego wykorzystania gruntów do celów rolniczych. Jeśli chodzi
o zdrowie, w zestawieniu zauważono, że szybkie przejście na dietę roślinną może
przełożyć się na oszczędność miliardów euro na kosztach opieki zdrowotnej w
całej Europie. Wreszcie, dokument WHO zawiera zalecenia dla konsumentów, aby
włączyć żywność pochodzenia roślinnego do swojej codziennej diety. W
podsumowaniu podkreślono, że zdrowa dieta roślinna może pozytywnie przyczynić
się do zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.
Dokument WHO dostępny
jest na stronie: https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/pages/who-european-office-for-the-prevention-and-control-of-noncommunicable-diseases-ncd-office/news/news/2021/12/new-who-factsheet-how-can-we-tell-if-plant-based-products-are-healthy
pełna lista aktualności
|