Prezes UOKiK Tomasz Chróstny apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczych po ustawowych zmianach podatku VAT od pierwszego lutegoNa specjalnym spotkaniu z branżą zapowiedział działania UOKiK i Inspekcji Handlowej, w tym stały monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych i piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców.
Pierwsze wyniki monitoringu poziomu cen produktów spożywczych poznamy już za kilka dni.– Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów,
powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, wprowadzone w
Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Dziś na spotkaniu z branżą zaapelowałem o
odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców. Jest jeszcze czas na
przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli
zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Jednocześnie bardzo dziękuję za
pozytywną i odpowiedzialną reakcję tych sieci, które już zapowiedziały obniżki
w swoich sklepach. Mój apel kieruję również do dostawców i producentów. Wszyscy
stoimy przed ogromnym wyzwaniem. W przyszłym tygodniu spotkam się z ich
przedstawicielami, by uczulić również przedstawicieli tego sektora -
mówi Prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.
Od pierwszego lutego, zgodnie z przygotowaną przez Premiera
Mateusza Morawieckiego Rządową Tarczą Antyinflacyjną, obniżkami stawek
VAT do 0 proc. objęte są produkty spożywcze opodatkowane obecnie stawką 5 proc.
Są to m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i
owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy choćby
produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci, np. kaszki.
Dziś Prezes Tomasz Chróstny zaprosił na spotkanie Polską
Organizację Handlu i Dystrybucji oraz Polską Izbę Handlu, a także kilkanaście
sieci handlowych, by zaapelować o pozytywne praktyki w stosunku do konsumentów.
Jedocześnie zapowiedział działania, jakie Urząd podejmie w najbliższym czasie.
- Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen
produktów spożywczych. Do sprawdzanego przez nas cyklicznie koszyka włożymy
m.in. takie produkty jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce. Wartość koszyka
dóbr podstawowych będziemy monitorować w największych sieci handlowych w
Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Zachęcamy
również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywania
sytuacji do podnoszenia cen i marż kosztem konsumentów - wyjaśnia Prezes
UOKiK Tomasz Chróstny. W związku z wprowadzeniem zerowego podatku VAT na artykuły
żywnościowe pracownicy Inspekcji Handlowej w ostatnim tygodniu stycznia
rozpoczną działania w wybranych placówkach handlowych. Swoją analizą Prezes UOKiK objął koszyk kilkunastu produktów
podstawowych, w tym masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąkę, jajka, nabiał,
mięso czy warzywa i owoce. Dodatkowo, w trakcie rozeznania, inspektorzy
sprawdzą, czy sprzedawca umieścił przy kasie informację o obowiązującej
od lutego do końca lipca obniżce do zera stawki VAT na towary spożywcze.
Kolejnym krokiem mogą być postępowania w sprawie naruszenia
zbiorowych interesów konsumentów, za które grozi kara do 10 proc. obrotu.
Prezes UOKiK nie wyklucza działań również wobec innych podmiotów.
Źródło: UOKiK
pełna lista aktualności
|