Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Kryteria higieny procesu
Zanieczyszczenia mikrobiologiczne mogą być obecne jako mikroflora komensalna lub przedostawać się do produktów spożywczych na każdym etapie procesu produkcyjnego.

Mikroorganizmy można kontrolować, stosując odpowiednie warunki, lub eliminować, stosując określone procesy lub środki. Ponowne skażenie może mieć miejsce na każdym etapie i dla każdego produktu, chyba że zostaną podjęte szczególne środki (warunki procesu, środki konserwujące, opakowanie), aby temu zapobiec. Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 określa kryteria mikrobiologiczne dla niektórych mikroorganizmów oraz zasady, których muszą przestrzegać podmioty działające na rynku spożywczym przy wdrażaniu ogólnych i szczególnych środków higieny wymienionych w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny żywności.

Więcej w najnowszym wydaniu "Food-Lex">>

Scientist-bacteria-petri-dish-scaled

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij