Winiary podsumowują pierwszy rok programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” i przedstawiają plany na 20226 jadłodzielni uruchomionych w różnych regionach kraju, setki przepisów pozwalających zagospodarować żywność pozostałą w kuchni, przedsięwzięcia edukacyjne z partnerami społecznymi – to tylko niektóre działania, zrealizowane przez Winiary w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. W efekcie blisko 80 proc. odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że program pomógł im w ograniczeniu marnowania żywności.Marnowanie
żywności to wciąż ogromny problem w Polsce: według danych co roku każdy z nas
wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia. To nie tylko strata pieniędzy, ale i zasobów
planety – mówi Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy
Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska – Dlatego w 2021 roku stworzyliśmy
program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Działamy kompleksowo, wspierając
konsumentów w przygotowywaniu posiłków, przy ich planowaniu, przechowywaniu
żywności, a także dzieleniu się nią. Ogromne zainteresowanie tą kampanią
zdecydowanie napawa optymizmem i pokazuje jak istotny dla Polaków jest to temat
– widzimy to choćby w dynamicznie rosnącej liczbie wejść na naszą stronę i
wzroście czasu, który na niej spędzają nasi konsumenci.
Zrównoważone inspiracje kulinarne
Winiary
udostępniły już blisko 250 przepisów, specjalnie skomponowanych w celu wykorzystania
składników zalegających w kuchni. Receptury na tak różnorodne dania, jak
bruschetta z czerstwego pieczywa czy pierogi zero waste są świetną inspiracją
do zagospodarowania niewykorzystanego mięsa, warzyw, wędlin czy serów. Opracowanie
przepisów i porad wspierają popularni szefowie kuchni: Jagna Niedzielska,
propagatorka idei „zero waste”, oraz Robert Harna, doradca kulinarny.
Aktualizowany spis jest dostępny na stronie https://www.winiary.pl/przepis/nie-marnujemy/.
Planowanie posiłków – z głową
Na
swojej stronie Winiary udostępniły również cyfrowe narzędzie do planowania
posiłków: My Menu Plan. Jest ono przeznaczone dla konsumentów o różnych
preferencjach – w tym wegetarian czy osób na diecie bezglutenowej. Rozwiązanie może
być tak personalizowane, by uwzględniać w jadłospisie alergie pokarmowe, produkty,
których wolelibyśmy nie jeść, a także preferowaną częstotliwość posiłków i stopień
trudności ich przygotowywania. My Menu Plan nie tylko zaproponuje różnorodne
warianty posiłków, ale dzięki kalkulatorowi od razu pomaga określić potrzebną do
zakupienia ilość składników. Bezpłatne narzędzie dostępne jest pod linkiem https://www.winiary.pl/mymenuplan.
Dzielenie się żywnością
Winiary,
wraz z partnerem społecznym – Fundacją CHOPS – uruchamiają jadłodzielnie w
całym kraju. To miejsca, w których można przekazać innym nadwyżkę żywności –
każdy też może z nich nieodpłatnie skorzystać. Miejsca te wyposażone są w
lodówki, i są doglądane przez wolontariuszy. W 2021 roku uruchomiono 6
jadłodzielni: jedną w woj. dolnośląskim (Bielawa), cztery w woj. wielkopolskim
(Kalisz, Konin, Ostrów Wlkp., Turek), jedną w woj. zachodniopomorskim
(Stargard). W 2022 planowane jest uruchomienie kolejnych 10 punktów.
Odpowiedzialne nawyki i edukacja
Winiary nawiązały współpracę z Federacją
Polskich Banków Żywności wspierając takie inicjatywy jak: Wielkanocna Zbiórka
Żywności, Projekt Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności, projekt
Disco Zupa (przyrządzanie zupy z żywności, która pozostała niewykorzystana).
Marka podjęła też współpracę z twórcami aplikacji „Too Good To Go” w kampanii
edukacyjnej „Często dobre dłużej”, której celem jest ułatwienie konsumentom
poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych
produktów.
Rezultaty
programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” przerosły nasze najśmielsze
oczekiwania – komentuje
Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager, Nestlé Polska – Trzech
na czterech konsumentów odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że dzięki
programowi ograniczyło marnowanie żywności. Staraliśmy się trafić z naszym
przesłaniem jak najszerzej: same materiały wideo odnotowały gigantyczne
zainteresowanie i blisko 160 milionów odsłon! Dzięki wszystkim tym działaniom
udało się nie tylko podnieść świadomość nt. odpowiedzialności środowiskowej i społecznej
marki Winiary, ale przede wszystkim zainspirować naszych konsumentów do
wdrażania pozytywnych zmian w ich codziennych nawykach.
Program „Pomagamy
w gotowaniu i niemarnowaniu” będzie rozwijany w 2022 roku. W styczniu i lutym uruchomionych
zostanie 5 kolejnych jadłodzielni. O dalszych szczegółach organizatorzy
poinformują z początkiem 2022 roku.
O marce WINIARY
WINIARY to marka, która
od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Inspiruje, dostarcza pyszne i proste
w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych
i wartościowych potraw. Produkty spod logo WINIARY to doskonałe połączenie
tradycyjnego, polskiego smaku z nowoczesnością. W ofercie marki jest ponad 230
produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania
instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Więcej informacji oraz
kulinarne inspiracje znaleźć można na winiary.pl.
pełna lista aktualności
|