Czy żywność zawierająca w swoim składzie izomery trans kwasów tłuszczowych wymaga powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego?Główny Inspektorat Sanitarny zamieścił na swojej stronie internetowej informację dotyczącą interpretacji obowiązujących przepisów w zakresie powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego o pierwszym wprowadzeniu na rynek produktów zawierających izomery trans kwasów tłuszczowych.
Obowiązek powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego
(GIS) wynikający z art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.z 2020 r. poz. 2021) dotyczy żywności wzbogacanej, czyli środków spożywczych,
do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których
mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia (WE) Nr 1925/2006
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności
witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
(Dz. Urz. UE L 404 z dnia 30.12.2006 r., s. 26, z późn. zm.)
Ideą wzbogacania żywności jest dodawanie
dozwolonych do żywności witamin, składników mineralnych lub innych
substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Natomiast kwasy
tłuszczowe typu trans powstają poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/
utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą w
stałą. Składniki te nie są celowo dodawane do żywności, zatem nie mogą być
dodawane w celu jej wzbogacania. Ponadto izomery trans kwasów tłuszczowych są
związkami, które powinny być ograniczane w żywności, gdyż mają znaczący wpływ
przede wszystkim na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
W raporcie technicznym Europejskiego Urzędu ds.
Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjętym w dniu 8 czerwca 2018 r. pt.: „Scientific and technical assistance on
trans fatty acids”, który jest dostępny na stronie internetowej pod
następującym adresem: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2018.EN-1433, na podstawie przeglądu dostępnych dowodów naukowych stwierdzone zostało, że
zgodnie z najnowszymi zaleceniami krajowymi i międzynarodowymi spożycie
izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być jak najniższe. Dlatego też
wprowadzono stosowne ograniczenia rozporządzeniem Komisji (UE) 2019/649 z dnia
24 kwietnia 2019 r. zmieniającym
załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i
Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych (…) (Dz.
Urz. UE L 110 z dnia 25.4.2019 r., str. 17) w zakresie maksymalnego poziomu
tych związków w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i w żywności
przeznaczonej do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego. Ww. składniki
zostały umieszczone w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr
1925/2006, co biorąc pod uwagę zapisy art. 29 ust. 1 pkt 3 ustawy o
bezpieczeństwie żywności i żywienia może powodować mylną interpretację
przepisów prawa żywnościowego w odniesieniu do konieczności powiadamiania GIS w
przypadku środków spożywczych zawierających w swoim składzie izomery trans
kwasów tłuszczowych.
W
związku z powyższym, produkty zawierające w składzie izomery trans kwasów
tłuszczowych nie podlegają obowiązkowi powiadomienia GIS jako żywność
wzbogacana w trybie i na zasadach określonych w art. 29 ust. 1 ust. 3 ustawy o
bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|