Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31
zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody
wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
- Używania określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych
surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie
wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Niewłaściwej deklaracji ilości mięsa w produkcie (np. podano
zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
- Braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.
Źródło: GIJHARS