Wyniki pierwszego ogólnounijnego badania autentyczności ziół i przyprawKomisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw, uruchomionego przez DG SANTE i realizowanego przez dwadzieścia jeden państw członkowskich UE, Szwajcarię i Norwegię.
Europejskie Wspólne Centrum Badawcze
przeprowadziło prawie 10 000 analiz na 1885 próbkach, wykorzystując szereg
najnowocześniejszych technik analitycznych do oceny autentyczności sześciu
różnych ziół i przypraw. Odsetek próbek uznanych za zagrożone zafałszowaniem
wyniósł 17% dla pieprzu, 14% dla kminku, 11% dla kurkumy, 11% dla szafranu i 6%
dla papryki/chilli.
Autentyczność oraz czystość ziół i
przypraw została oceniona zgodnie z odpowiednimi normami ISO. W przypadku, gdy
próbka nie spełniała wymagań tych norm w zakresie obecności ciał obcych i
popiołu ogólnego, uznawano ją za podejrzaną o zafałszowanie. Ponadto jako
dowody potwierdzające wykorzystano wyniki dodatkowych testów ukierunkowanych na
określone biomarkery ziół i przypraw.
Po raz pierwszy organy krajowe
odpowiedzialne za kontrolę żywności i Komisja połączyły swoje doświadczenie i
zasoby, aby skoncentrować się na sektorze ziół i przypraw w celu ochrony
konsumentów przed wprowadzającymi w błąd i potencjalnie niebezpiecznymi
produktami.
Na podstawie tych wyników Komisja
wezwała już przedsiębiorców do natychmiastowego planu działania w celu
zaradzenia sytuacji szkodliwej dla interesów i zdrowia konsumentów, ale także
dla samego sektora ziół i przypraw oraz jego uczciwych przedsiębiorców.
Komisja zwróciła się również do władz
krajowych o nasilenie kontroli urzędowych w tym sektorze w celu dalszego
zniechęcania do nieuczciwych praktyk i nakładania sankcji na sprawców nadużyć.
Wcześniejsze
informacje wskazywały, że zafałszowane zioła i przyprawy były obecne na rynku
UE, ale często pozostawały niewykryte. Dlatego w 2019 r. Komisja Europejska
ustanowiła skoordynowany plan kontroli, zapraszając państwa członkowskie UE,
Norwegię i Szwajcarię do pobierania próbek niektórych ziół i przypraw oraz
przesyłania ich do analizy we Wspólnym Centrum Badawczym. Skoordynowany plan
kontroli jest jak dotąd największym badaniem autentyczności kulinarnych ziół i
przypraw pod względem uczestniczących krajów i liczby analiz. Więcej informacji
można uzyskać na stronie Komisji Europejskiej, na której zamieszczono również
pytania i odpowiedzi.
Źródło: Komisja Europejska
pełna lista aktualności
|