Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 34 partie. Ze względu na
cechy wskazujące na zepsucie oraz na wcześniejsze zamrożenie
zakwestionowano 5 partii (14,7%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 37 partiach, z czego 2
zakwestionowano (5,4%). Stwierdzono obecność dodanego fosforu i wody.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 164 stwierdzono nieprawidłowości (50,0%). Dotyczyły one:
- Braku gatunku mięsa w nazwie.
- Braku słownej i graficznej deklaracji kraju pochodzenia.
- Wskazania pochodzenia w sposób niezgodny z wymaganiami i/lub podanie
informacji dotyczącej państwa pochodzenia przy zastosowaniu wyraźnie
mniejszej czcionki niż użyta do prezentacji jego nazwy.
- Podania informacji wprowadzających w błąd, np. wskazanie na
wywieszce cenowej informacji o polskim pochodzeniu, podczas gdy
faktycznym krajem pochodzenia były Niemcy lub podanie deklaracji
„Miejsce chowu: Hiszpania, Miejsce uboju Hiszpania” z jednoczesnym
przedstawieniem flagi Belgii.
- Stosowania skrótów w nazwie produktu, np. „wp” i „b/k” i „ex”, „przy”, „wiep” „b/z”, „z s”.
Źródło: GIJHARS