Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 173 partie. Ze względu na
niewłaściwy wygląd i konsystencję owoców zakwestionowano 1 partię
(0,6%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 173 partiach, z czego 34
zakwestionowano (19,7%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej
zawartości ekstraktu ogólnego, zawyżonej lub zaniżonej zawartości
cukrów, zaniżonej masy netto, obecności substancji konserwującej w
produkcie, w którym nie jest dozwolona.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 295 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (26,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy „dżem” i „konfitura” dla wyrobów niespełniających wymagań określonych w przepisach dla takich produktów.
- Podawania składu wyrobu gotowego niezgodnie z zasadą malejącej kolejności.
- Podawania niepełnych lub nieprawidłowych nazw składników.
- Braku informacji o warunkach przechowywania produktu.
- Braku lub niewłaściwego miejsca podania informacji o sposobie utrwalenia („produkt pasteryzowany”).
- Nieprawidłowego podania daty minimalnej trwałości.
- Braku obowiązkowej informacji „sporządzono z … g owoców na 100 g produktu”.
- Braku oświadczenia porównawczego dla produktów o obniżonej zawartości cukru.
Źródło: GIJHARS