Andrzej Gantner o zmianach i nowych wyzwaniach w obszarze żywności i żywienia wywołanych pandemią COVID-19Wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP był gościem debaty „Bezpieczeństwo żywienia i żywności w dobie pandemii - dobre praktyki” w trakcie VI Narodowego Kongresu Żywieniowego. PFPŻ ZP po raz kolejny był Partnerem wydarzenia organizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB.Pandemia to trudny, ale ciekawy czas w zakresie produkcji
i sprzedaży żywności. Konsumenci po raz pierwszy od dekad stanęli przed
czasowymi brakami niektórych produktów na półkach lub trudnościami w dostępie
do sklepów, dla młodszych pokoleń był prawdziwy szok. – zauważył Andrzej
Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP podczas VI Narodowego Kongresu
Żywieniowego.
Pandemia COVID-19 podkreśliła znaczenie dobrze
funkcjonujących łańcuchów dostaw oraz współpracy poszczególnych ogniw w
łańcuchu – rolnictwa, przetwórstwa i handlu – w celu zapewnienia dostępu do
żywności wszystkim konsumentom. Niezwykle istotną kwestią było szybkie
dostosowanie się zakładów produkcyjnych do nowej rzeczywistości i wdrożenie
procedur ograniczających ryzyko transmisji wirusa SARS-CoV-2. Firmy poniosły
przy tym potężne nakłady finansowe i organizacyjne na uwzględnienie nowych
wymogów zapewnienia bezpieczeństwa zarówno swoim pracownikom jak i konsumentem.
Sektor produkcji i przetwórstwa żywności w Polsce udowodnił,
że jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe społeczeństwu nawet w tak
trudnych warunkach jakie spowodowała pierwsza fala pandemii – podkreślił
Wiceprezes PFPŻ ZP.
Co ważne, instytucje naukowe stwierdziły, iż produkty
spożywcze są bezpieczne i nie stanowią źródła zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Bardzo korzystną obserwacją jest również fakt, iż higiena obchodzenia się z
żywnością i przygotowywania posiłków stała się niezwykle istotna dla
konsumentów.
Wiceprezes PFPŻZ ZP omówił także inne zmiany zachowań
żywieniowych konsumentów oraz trendy rynkowe zauważając rozwój handlu żywnością
przez Internet i wzrost zainteresowania gotowaniem w domu m.in. ze względu na
zamknięcie branży HORECA.
Żywność nie tylko dostarcza składników odżywczych,
sięgamy po nią także, by sprawić sobie przyjemność. Każdy może dokonać wyboru
produktów odpowiednich dla swoich przekonań i upodobań. Ważnym jest przy tym
aby dokonywać wyborów świadomie. Pozytywnym trendem dotyczącym polskiego
społeczeństwa jest coraz częstsze
dokładne czytanie składu produktów i większe zrozumienie zawartych tam
informacji. Natomiast w kontekście nie marnowania żywności cieszy większa znajomość różnic miedzy
terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości oraz zalecanymi
sposobami przechowywania żywności – powiedział Andrzej Gantner. Potrzebne są
jednak dalsze działania edukacyjne w zakresie prawidłowego odczytywania informacji
umieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych, w tym informacji
dostarczanych przez dobrowolne systemy
znakowania na przodzie opakowania.
Wśród wyzwań postpandemicznych Wiceprezes Federacji odniósł
się do kwestii środowiskowych – zauważył, iż obecnie firmy spożywcze podejmują
coraz to nowe zobowiązania w zakresie ograniczenia wpływu produkcji na
środowisko, m.in. dotyczące opakowań, a dla konsumentów staje się to ważnym czynnikiem warunkującym
decyzje zakupowe. Każde opakowanie powinno być odbieranie nie jako
odpad, ale jako część zamkniętego obiegu i wartość, którą posiada jako surowiec
wtórny – zauważył Andrzej Gantner. Wprowadzenie w Polsce systemu
depozytowego, który bezpośrednio nadaje wartość opakowaniom po napojach, przyniesie
niewątpliwe korzyści dla środowiska
naturalnego i pozwoli na osiągnięcie zaleceniach w dyrektywach unijnych
poziomów zbiórki i recyklingu tych opakowań – dodał Wiceprezes PFPŻ ZP.
VI Narodowy
Kongres Żywieniowy zorganizowany został przez Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego PZH-PIB w sobotę 23 października 2021 r . pod hasłem “Pandemia
COVID-19 – wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość”.
pełna lista aktualności
|