Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady WE nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie
higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1; Dz.
Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) zawiera
ogólne wymagania higieniczne, które obowiązują w produkcji i obrocie
żywnością.
Nowy rozdział Va Redystrybucja żywności
określa zasady i warunki na jakich podmioty działające na rynku
spożywczym mogą redystrybuować żywność do celów darowizn żywności.
Redystrybucja żywności do celów darowizn
jest możliwa pod warunkiem regularnego sprawdzania, czy żywność nie
jest szkodliwa dla zdrowia i czy jest zdatna do spożycia. Jeżeli
przeprowadzona kontrola (przez przedsiębiorcę w ramach jego procedur
wewnętrznych) będzie zadowalająca, redystrybucja żywności w odniesieniu
do której stosuje się datę minimalnej trwałości jest
możliwa przed upływem i po upływie tej daty, a w przypadku żywności, dla
której data minimalnej trwałości nie jest wymagana – w dowolnym
momencie. Przepis ten określa również kryteria, które należy wziąć pod
uwagę do oceny, czy żywność nie jest szkodliwa dla zdrowia i jest zdatna
do spożycia przez ludzi.
Natomiast w pozostałych przypadkach do
żywności znajdującej się w obrocie zastosowanie ma obowiązujący przepis
art. 52 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i
żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021), zgodnie z którym środki spożywcze
oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do
spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.
Ponadto w zakresie redystrybucji żywności do celów darowizn po upływie daty minimalnej trwałości obowiązuje również zawiadomienie Komisji 2020/C 199/01
zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem
żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w
tym darowizn żywności (Dz. Urz. UE C 199 z 12.06.2020, str. 1).
Z pkt. 5.3. ww. zawiadomienia wynika, że żywność przeznaczona na darowiznę nie powinna być rozprowadzana ani spożywana po upływie wskazanego na etykiecie terminu przydatności do spożycia. Natomiast w przypadku żywności opatrzonej datą minimalnej trwałości, ponieważ
bezpieczeństwo żywności nie jest bezpośrednio zagrożone, w razie jej
przekroczenia produkty mogą być nadal dystrybuowane do celów darowizn
żywności, jeżeli spełnione są wskazane warunki. W przypadkach, w których
darowizna następuje po dacie minimalnej trwałości, zgodnie z przepisami
UE, zezwala się na redystrybucję tych produktów pod warunkiem, że
są one nadal bezpieczne, nie ma dwuznaczności w informacjach
przekazywanych konsumentom i zastosowanie mają przepisy rozporządzenia
nr 852/2004.
Źródło: GIS