Producenci żywności wypracowują wspólne rozwiązania dla branży rolno-spożywczej20 października 2021 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się I Forum Producentów Żywności. To inicjatywa Federacji Gospodarki Żywnościowej RP, w której wzięło udział ponad 80 przedstawicieli branży rolno-spożywczej, ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi, krajowego ośrodka wsparcia rolnictwa, inspekcji jakości handlowej artykułów rolno spożywczych, inspekcji weterynarii oraz agencji restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa.Patronat
honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którego reprezentował
Sekretarz Stanu Ryszard Bartosik.
-
To przełomowe dla branży spotkanie. Wyzwań jest bardzo wiele. Począwszy od
kwestii prawnych po te związane z cenami energii, kosztami produkcji i
bezpieczeństwem żywnościowym - podkreśliła Prezes Izby Zbożowo-Paszowej
Monika Piątkowska. Współpraca branży i wspólne rekomendacje oraz dialog z
ministerstwem oraz agendami podległymi mają szanse przyczynić się do poprawy
sytuacji branży oraz większego wykorzystania możliwości związanych z produkcją
polskiej żywności - dodała Prezes Izby Zbożowo-Paszowej.
Wykład
otwierający pt. „Pozycja przemysłu spożywczego w gospodarce kraju i Unii
Europejskiej” wygłosił dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa o Gospodarki
Żywnościowej PIB prof. Marian Podstawka. Zwrócił on uwagę na szczególną pozycję
sektora rolno-spożywczego w gospodarce.
- Wartość
nadwyżki w handlu żywnością po 7 miesiącach wyniosła 6,8 mld euro. To wynik o
0,5 mld euro wyższy niż rok wcześniej - podkreślił prof. Marian Podstawka.
W panelu „Produkcja
żywności na bazie surowców zwierzęcych” wzięli udział Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Janusz Rodziewicz ze Stowarzyszenia
Rzeźników i Wędliniarzy RP, a także Barbara Olszewska z ministerstwa rolnictwa i rozwoju
wsi. Wśród wyzwań w produkcji żywności na bazie surowców zwierzęcych wskazano
kwestie dobrostanowe związane z chowem zwierząt gospodarskich, skutecznego
radzenia z chorobami takimi jak grypą ptaków i ASF, a także działaniami
niezbędnymi do radzenia sobie ze skutkami pandemii koronawirusa. Prelegenci
wskazali postulaty związane z tworzeniem dobrej, przewidywalnej legislacji w
dialogu ze stroną społeczną, paszportyzacją żywności, odbudową polskich stad w
odniesieniu do wieprzowiny, wparciem produkcji certyfikowanej mięsa, które może
cieszyć się popularnością i zapewni długoterminowe bezpieczeństwo produkcji
wieprzowiny. Paneliści zaznaczyli również, że pożądanym obecnie rozwiązaniem,
które mogłoby przyczynić się do naprawy pogarszającej się sytuacji branży
mogłoby być wprowadzenie adekwatnego wsparcia finansowego ze środków
publicznych.
W panelu pt.
„Produkcja żywności na bazie surowców roślinnych” wzięli udział: Jerzy
Grabiński z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Grzegorz Nowakowski z
Instytutu Polskie Pieczywo, Tadeusz Solarski z Polskiego Związku Producentów
Roślin Zbożowych oraz Katarzyna
Średnicka z ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. W części dotyczącej diagnozy
sytuacji przedstawiciele branży zwrócili uwagę na wyzwania związane ze zmianami
klimatu, niestabilnymi warunkami pogodowymi, zmiennością cen (w szczególności
nawozów) i inflacją, kosztami produkcji, a także kwestiami legislacyjnymi,
konkurencyjnością sektora na arenie międzynarodowej. W nawiązaniu do założeń
„Europejskiego Zielonego Ładu” omówiono także problemy związane z plonowaniem i
ograniczeniem możliwości stosowania antybiotyków i pestycydów. Wśród postulatów eksperci
i przedstawiciele branży wskazali m.in. konieczność profesjonalizacji produkcji
żywności na bazie surowców roślinnych, a także kwestie związane z kontrolą jakości importowanych produktów
rolno-spożywczych, tworzeniem regulacji dopuszczających stosowanie produktów z
bakteriofagami, ale także wsparcie eksportu i konkurencyjności poprzez np.
budowę dedykowanego portu.
W dyskusji
wziął także udział Poseł na Sejm RP Jerzy Małecki.
Zmiany są
konieczne, ale powinny być ewolucyjne, a nie rewolucyjne. Priorytety związane z „Europejskim Zielonym Ładem” są zaplanowane na kilkadziesiąt lat -
podkreślił poseł Małecki. Zastępca przewodniczącego sejmowej komisji rolnictwa
i rozwoju wsi podkreślił otwartość na dialog komisji rolnictwa z branżą.
W dyskusji
dotyczącej bezpieczeństwa paszowego wzięli udział Wojciech Zarzycki z
Izby Zbożowo-Paszowej, Dariusz Goszczyński z Krajowej Rady Drobiarstwa, Adam
Stępień z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju oraz Magdalena Zasępa z
ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Paneliści podkreślili rosnącą rolę
polskiego sektora drobiarskiego na arenie międzynarodowej, wyzwań dla sektora
związanych z „Europejskim Zielonym Ładem” i znaczenie stabilności prawnej dla
przemysłu i bezpieczeństwa paszowego. Wśród rekomendowanych rozwiązań znalazły
się m.in. te dotyczące wspierania korzystnych, stabilnych regulacji dotyczących
pasz, jako jednego z głównego czynników wpływających na cenę i konkurencyjność
polskich produktów, ale także te odnoszące się do konsekwentniej budowy
samowystarczalności paszowej w oparciu o działania wspierające polskie białko i
produkcję rzepaku. Wśród postulatów pojawiły się też wątki odnoszące się do
usprawnienia kontroli jakości importowanej żywności oraz możliwości rozwoju
upraw rodzimych gatunków roślin wysokobiałkowych.
W debacie
dotyczącej promocji, systemów jakości, żywności ekologicznej wzięli
udział: Maciej Bartoń z Polskiej Ekologii, Jerzy Wierzbicki z Polskiego
Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Wiesław Różański z Unii Producentów i
Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Maciej Majewski ze Stowarzyszenia Sady
Grójeckie. Prelegenci zwrócili uwagę na ograniczenia eksportu wynikające z
systemów jakości, ale także na konieczność ochrony rynku wewnętrznego. Wśród postulatów wymieniono
konieczność kontroli wydatków na inwestycje ekologiczne i promowania dobrych
praktyk dotyczących systemów jakości, a także zwiększenie poziomu wykorzystania
projektów unijnych i wspierania systemu konwersji na rolnictwo ekologiczne i
produkcję zrównoważoną.
W kolejnym
panelu pt. „Rynek owoców o warzyw oraz ich przetwórstwo” udział wzięli:
Piotr Trojanowicz z Grupy Producentów AG Food Sp. z o.o., Barbara Groele ze
Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków oraz Joanna Trybus z ministerstwa
rolnictwa i rozwoju wsi.
Przedstawiciele
branży poinformowali o niewystarczającej liczbie gospodarstw sadowniczych
zrzeszonych w grupach producentów rolnych, uznanych organizacjach producentów, o niegospodarnych przepisach w tym zakresie i pogarszającej się sytuacji
sadowników. W tym kontekście postulowali konieczność organizacji rynku,
promowania i ułatwiania także niesformalizowanej współpracy w tym zakresie,
dzięki czemu rynek owoców i warzyw i ich przetwórstwa będzie mógł być bardziej
konkurencyjny. Kolejnymi postulatami adresowanymi do ministerstwa rolnictwa i
rozwoju wsi były: stworzenie systemu dopłat do eksportu i produkcji dla sektora
owoców i warzyw, ale także usprawnienie systemu informowania o zmianach
warunków pogodowych.
O produkcji
i przetwórstwie mleka rozmawiali: Waldemar Broś z Krajowego Związku
Spółdzielni Mleczarskich ZR, Andrzej Steckiewicz z Polskiej Federacji Hodowców
Bydła i Producentów Mleka oraz Ewa Domańska z ministerstwa rolnictwa i rozwoju
wsi. Podczas panelu podkreślono znaczenie spółdzielczości dla polskiego
mleczarstwa. Prelegenci wskazywali na ubytek gospodarstw i ubytek liczby krów
jako główne przyczyny negatywnego wpływu na wskaźniki produkcji. Głównym
postulatem w kontekście produkcji i przetwórstwa mleka było wypracowanie
rozwiązań, które zniwelowałoby ogromne wzrosty kosztów energii, które powodują
znaczny wzrost kosztów produkcji.
Prezentację
dotyczącą propozycji dla sektora spożywczego zawartych w Krajowym Planie
Odbudowy omówił Paweł Tkaczyk z ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi.
Uczestnicy Forum zapoznali się z założeniami „Komponentu A” i mechanizmami
wsparcia konkurencyjności i modernizacji krajowego przetwórstwa rolno-spożywczego oraz krótkich łańcuchów
dostaw.
W ostatnim
panelu zatytułowanym „Zielony Ład i ochrona roślin” uczestniczyli:
Marcin Mucha z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, Justyna Wasilewko z
Centrum Jakości AgroEko, Małgorzata Bojańczyk z Polskiego Stowarzyszenia
Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” oraz Nina Dobrzyńska z ministerstwa rolnictwa i
rozwoju wsi. Uczestnicy panelu zwrócili uwagę na brak rzetelnej oceny skutków
implementacji założeń „Europejskiego Zielonego Ładu” dla branży
rolno-spożywczej. Kluczowy w tym zakresie był postulat stworzenia indywidualnej
dla każdego państwa członkowskiego oceny skutków regulacji.
W
podsumowaniu Forum, Prezes Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska oraz
Wiceprezes Zarządu Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców
Andrzej Gantner zapowiedzieli kontynuację spotkań z poszczególnymi branżami
producentów żywności oraz organizację kolejnych platform dyskusji i współpracy
między sektorem rolno-spożywczym a ministerstwem rolnictwa i rozwoju
wsi.