„Identyfikowalność i wycofywanie produktów z rynku ze względów bezpieczeństwa”Data: 4 listopada, godz. 10.00.Cel webinarium:
Dowiedz się jak zapewnić identyfikowalność i
bezpieczeństwo żywności. Jak wykorzystać technologie w przypadku konieczności
wycofania produktu z rynku?
Posłuchaj naszych ekspertów z dziedziny
prawa, technologii i rynku spożywczego.
Dowiedz się jakie produkty narażone są na
wycofanie, jaka odpowiedzialność prawna ciąży na producentach żywności, i jak
technologia wspiera i umożliwia bezpieczne i sprawne wycofanie produktów.
Webinarium skierowane do:
Przedstawicieli branży
spożywczej, ze szczególnym uwzględnieniem osób odpowiedzialnych za cyfryzację,
jakość i bezpieczeństwo
Program:
- Przegląd
obecnej sytuacji na rynku spożywczym, analiza i struktura produktów wycofanych
- Śledzenie
ścieżki produktu od dostawy surowców po
sklepową półkę
- Rejestrowanie
precyzyjnych informacji o surowcach/półproduktach/produktach na każdym etapie
ich użycia
- Poprawność
przebiegu procesu technologicznego: przestoje, awarie, itp. oraz możliwości
reagowania na odstępstwa mające wpływ na jakość produktu
- Konsekwencje
karne i administracyjne, odpowiedzialność prawna producentów żywności. Przykłady wyroków sądowych.
Agenda:
10.00 - Analiza wycofań
żywności, suplementów diety w 2021 roku. Case study na podstawie szczegółowej
analizy Rasff oraz ogólnoświatowego monitoringu zafałszowań Probase360
10.15 -
Identyfikowalność jako narzędzie do kontrolowania potencjalnych zagrożeń
ze strony żywności, dostarczania wiarygodnych informacji o produkcie
10.45 - Aspekt prawny
wycofania produktów, definicje i odpowiedzialność producentów
11.00 – sesja pytań i
odpowiedzi
Warunki uczestnictwa w
webinarium:
Webinarium bezpłatne.
Konieczna rejestracja na stronie organizatora. Zarejestruj się już dziś!
Prelegenci:
Janusz Olejnik, Prezes Zarządu, Food Fakty
Pomysłodawca i
założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL. Manager i
technolog żywności, nieustannie aktywny w branży spożywczej od 30 lat.
Skoncentrowany na budowaniu wartości poprzez współpracę i wiedzę.
Przewodniczący komitetu technicznego 310 ds. bezpieczeństwa żywności przy
Polskim Komitecie Normalizacyjnym.
Jacek Punda, Senior Account Manager, Infor
Inżynier Informatyki i
Ekonometrii, bezpośredni reprezentant handlowy Infor w Polsce. Dzięki bogatemu
doświadczeniu w dziedzinie zintegrowanych systemów informatycznych oraz
praktycznej znajomości metod automatyzacji procesów produkcyjnych z powodzeniem
wspiera klientów z branży spożywczej w ich cyfrowej transformacji. Prywatnie
fan sportów motorowych i kalisteniki.
Magdalena
Wolska, Prawnik,
Food Fakty
Prawnik, ekonomista.
Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w
Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej
Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje
rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego.
pełna lista aktualności
|