Parlament Europejski pozytywnie odniósł się do strategii „od pola do stołu” i podkreślił, jak ważne jest przejście na zrównoważoną produkcję żywności, aby osiągnąć cele Europejskiego Zielonego Ładu.
W liczącym 144 punkty dokumencie Parlament Europejski m.in.:
- Wzywa do promowania środków umożliwiających przetwarzanie surowców
jak najbliżej miejsca ich pochodzenia, co znacznie zmniejszy ślad
węglowy i zapewni lepszą identyfikowalność żywności. Jednocześnie
zachęca Komisję Europejską i państwa członkowskie do aktywnego
promowania rozwoju lokalnych strategii żywnościowych i inicjatyw
dotyczących krótkich łańcuchów dostaw.
- Podkreśla, że podwójne standardy jakości żywności są niedopuszczalne
i należy im przeciwdziałać, aby uniknąć dyskryminacji i wprowadzania
konsumentów w błąd.
- Uznaje rolę unijnych systemów jakości w zakresie oznaczeń
geograficznych, które są doskonałymi przykładami ustanawiania przez UE
norm jakości w rolnictwie.
- Zauważa, że profile żywieniowe (których wprowadzenie znacznie się
opóźnia) pozostają istotne i niezbędne do osiągnięcia celów
rozporządzenia nr 1924/2006.
- Apeluje do Komisji Europejskiej, aby obowiązkowe i zharmonizowane
unijne oznaczenie wartości odżywczej z przodu opakowania opracowano w
oparciu o solidne i niezależne dowody naukowe oraz aby wykazano, że jest
ono zrozumiałe dla konsumentów.
- Popiera wprowadzenie przepisów o znakowaniu żywności produkowanej
zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, bo obecnie stosuje się wiele
nieuzasadnionych (a nawet wprowadzających w błąd) deklaracji dotyczących
ochrony środowiska.
- Podkreśla potrzebę wprowadzenia oznakowania produktów pochodzenia
zwierzęcego w zakresie metody produkcji, dobrostanu zwierząt oraz
pochodzenia zwierząt, aby ułatwić konsumentom dokonywania świadomego
wyboru i poprawić dobrostan zwierząt.
- Podkreśla znaczenie walki z fałszowaniem żywności, w tym potrzebę
pilnego zajęcia się złożonym problemem oszustw w branży spożywczej
(m.in. błędnym oznakowaniem, dodawaniem, usuwaniem lub zastępowaniem
składników tańszymi lub niespełniającymi wymagań zamiennikami oraz
fałszowaniem dokumentacji). Wskazuje, że ważne jest wprowadzenie
realnych sankcji, które powinny odpowiadać popełnionemu przestępstwu.
Wzywa więc państwa członkowskie do odpowiedniego odzwierciedlenia tej
zasady w przepisach krajowych, a Komisję Europejską do podjęcia prac na
rzecz ustanowienia europejskiego organu przeciwdziałania fałszowaniu
żywności.
- Wzywa Komisję Europejską, aby monitorowała i egzekwowała stałe
przyznawanie odpowiednich środków na urzędowe kontrole żywności dla
zapewnienia ich wystarczającej liczby w celu sprawdzania zgodności z
wymogami dotyczącymi żywności i paszy. Wskazuje również na konieczność
wzmocnienia kontroli celnych.
Pełny tekst rezolucji dostępny jest na stronie Parlamentu Europejskiego.
Źródło: GIJHARS