Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyceW dniu 13 października 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w praktyce" zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.W trakcie wydarzenia eksperci kancelarii KRK Kieszkowska
Rutkowska Kolasiński oraz J.S. Hamilton Poland podzielili się swoją
wiedzą i doświadczeniem w zakresie wycofania żywności. Omówione zostały
najbardziej newralgiczne elementy z perspektywy prawnej
dotyczące wycofania żywności z obrotu oraz odpowiedzialności
cywilnej za szkody wyrządzone przez żywność, w tym przekazane
zostały praktyczne rekomendacje i porady, jak najlepiej przygotować się do tego
trudnego dla wszystkich producentów żywności procesu. Ponadto, uczestnicy
konferencji zapoznali się ze studiami przypadków kryzysu związanego z
takim wycofaniem.
Pierwszą prezentację pt. „Wycofanie żywności z
obrotu - najbardziej newralgiczne elementy z perspektywy prawnej” wygłosił Michał
Tracz, Radca prawny, Senior Associate w kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska
Kolasiński. W trakcie wystąpienia Prelegent zauważył, iż wycofania żywności
mają miejsce pomimo podjęcia wszelkich możliwych kroków ograniczających ryzyko
ich wystąpienia. Doświadczenie pokazuje, że wyzwanie to prędzej czy później może
dotyczyć każdego producenta, a spektrum powodów wycofania jest szerokie.
Prelegent odpowiedział na pytanie, jak się przygotować na sytuacje kryzysowe
oraz wyjaśnił, jak dokonać oceny, czy dany środek jest niebezpieczny bądź
szkodliwy dla zdrowia.
Kolejne zagadnienie pt. „Testowanie procedury
wycofania wyrobów w świetle wymagań BRC-GSFS ver.8 i IFS Food ver.7”
przedstawił dr Zbigniew Oczadły, audytor J.S. Hamilton Poland. W swoim
wystąpieniu Prelegent przywołał wymagania i definicje standardów oraz szczegółowo
opisał proces wycofania/zwrotu wyrobu z rynku. Dzięki prezentacji uczestnicy
konferencji dowiedzieli się, jak najlepiej przygotować się do tego wyzwania
oraz jak prawidłowo dokonać analizy skuteczności procedury.
Następnie Ewa Rutkowska, adwokat,
wspólnik w kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński wygłosiła
prezentację "Odpowiedzialność cywilna za szkody wyrządzone przez żywność -
jak się przygotować, jak reagować". Prelegentka zdefiniowała
odpowiedzialność za produkt na podstawie różnych przepisów oraz omówiła ciekawe
studia przypadków dotyczące odpowiedzialności cywilnej za szkodę wyrządzoną
przez żywność. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się przy tym, jak się bronić
przed roszczeniami o zadośćuczynienie przy odpowiedzialności na zasadzie ryzyka
oraz poznali etapy życia produktu spożywczego ważne z perspektywy ewentualnej
sprawy sądowej.
Ostatnią prezentację pt. „Case
study kryzysu zw. z wycofaniem oraz reklamacje” omówili Mateusz Winczura,
aplikant adwokacki, Junior Associate oraz Michał Tracz, Radca prawny, Senior
Associate w kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński. W trakcie
wystąpienia Prelegenci omówili typowe etapy kryzysu oraz opracowali hipotetyczne
studium przypadku wycofania. Ponadto, w trakcie prezentacji przekazane zostały
praktyczne rekomendacje i porady bazujące na wieloletnim doświadczeniu
Prelegentów.
Dziękujemy uczestnikom konferencji za uważne słuchanie i zadawanie
ciekawych pytań w sesji Q&A poszerzających zagadnienie.
Wydarzenie prowadziła mecenas Magdalena Osińska, dyrektor Działu Prawnego
PFPŻ ZP.
Partner strategiczny PFPŻ ZP:
J.S. Hamilton Poland
Partner merytoryczny konferencji:
Kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
Patroni
konferencji:
- Związek
POLSKIE MIĘSO
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni:
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
przegląd mleczarski.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny
pełna lista aktualności
|