Nestlé organizuje warsztaty dla dzieci w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To doroczne święto wszystkich szefów kuchni na całym świecie, którzy na co dzień przygotowują pyszne dania i przekazują swoją wiedzę oraz umiejętności kulinarne kolejnym pokoleniom. W organizację obchodów angażuje się, jak co roku, Nestlé Polska oraz Nestlé Professional (biznes oferujący rozwiązania dla gastronomii).- W tegorocznej edycji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, której hasłem jest
„Zdrowa żywność dla przyszłości”, koncentrujemy się na kształtowaniu prawidłowych
nawyków żywieniowych u dzieci. W związku z obchodami tego święta przygotowaliśmy
specjalne przepisy wykorzystujące warzywa i owoce, które wspomagają nasz układ
odpornościowy – mówi Artur Maciejewski, Business Executive Officer, Nestlé
Professional Poland – Jednocześnie uczymy dzieci, że to, co jemy, ma wpływ nie
tylko na nas i nasze zdrowie, ale ma ogromne znaczenie również dla naszej
planety. Dlatego propagujemy wybory żywieniowe zgodne z ideami zrównoważonego
rozwoju i praktykami regeneracyjnymi.
W ramach inicjatywy Nestlé for Healthier Kids – wspierającej rodziców i
opiekunów w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych oraz
promującej aktywność fizyczną – odbędą się wirtualne warsztaty kulinarne,
rozbudzające kreatywność dzieci. Ich „bohaterami” w edycji 2021 są m.in:
jabłka, jarmuż, marchew, nasiona lnu czy pomarańcze. Dzieci (w wieku 7-12 lat) będą
świetnie się bawić, przyrządzając pyszne, odżywcze, kolorowe owocowo-warzywne smoothies.
Nestlé opracowało przepisy i przekaże produkty do ich wykonania do ponad 20
wybranych klas z Warszawy i jej okolic oraz szkół z województwa lubelskiego i wielkopolskiego.
Łącznie w wirtualnych warsztatach w tym roku weźmie udział ok. 400 dzieci. Przygotowano
również wideo, w którym Jerzy Pasikowski, doradca kulinarny Nestlé Polska,
pokazuje jak przygotować krok po kroku pyszne smoothies.
Z kolei Katarzyna Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska, w kolejnym
materiale wideo opowiada o zasadach prawidłowego żywienia oraz wartościach
odżywczych wykorzystanych w przepisach produktów.
- Warzywa i owoce - jako bogate źródło witamin, składników mineralnych,
flawonoidów i błonnika pokarmowego - powinny być podstawą diety i stanowić co
najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia. Zalecane dzienne spożycie
wynosi minimum 400 g, z czego ¾ powinny stanowić warzywa, a ¼
owoce (ze względu na znaczną zawartość cukrów prostych) - mówi Katarzyna
Żywczyk, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska - Świetnym sposobem jest
zachęcanie najmłodszych do wspólnego przyrządzania posiłków. Badania dowodzą,
że dzieci chętniej spożywają warzywa i owoce jeśli biorą czynny udział w
zakupach i przygotowaniu posiłku.
Pyszne warzywno-owocowe smoothie można przygotować z
dzieckiem również w domu - w oparciu o wideo, które znajduje się na stronie https://youtu.be/FGm_g-TX8mI
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze
żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.:
NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz
PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie
5500 pracowników w 8 lokalizacjach.
pełna lista aktualności
|