Jakość handlowa makaronu w 2021 r. - wyniki kontroli IJHARSInspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej makaronu.Produktami priorytetowymi były: makaron jajeczny i bezjajeczny,
wyprodukowany z surowców zbożowych oraz innych surowców (np. roślin
strączkowych). Kontrolą objęto 115 podmiotów (45 producentów i 70
sklepów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 151 partii. Ze względu na
niewłaściwy wygląd i barwę zakwestionowano 3 partie (2,0%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 185 partiach, z czego 11
zakwestionowano (5,9%). Stwierdzono zaniżoną zawartość składnika
jajecznego w makaronie jajecznym, obecność niedeklarowanej w składzie
mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie oznakowanym jako otrzymany
wyłącznie z mąki z przemiału pszenicy durum oraz zawyżoną lub zaniżoną
zawartość białka w odniesieniu do deklaracji wynikającej z wartości
odżywczej.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 276 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (13,0%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku informacji o procentowej zawartości jaj w makaronie jajecznym lub podania jej niezgodnie z prawdą.
- Braku wskazania pochodzenia podstawowego składnika przy jednoczesnym
zamieszczeniu w oznakowaniu wyrobu gotowego informacji „wyprodukowano w
Polsce” oraz biało-czerwonej flagi, podczas gdy stosowana semolina
pochodziła z Austrii, a kaszka makaronowa z Czech.
- Podania deklaracji „… 100% naturalne składniki …” przy jednoczesnym stosowaniu proszku jajecznego.
- Bezprawnego stosowania deklaracji dotyczącej braku GMO.
- Braku wyróżnienia składnika alergennego (pszenicy, jaj).
- Błędnego sposobu prezentacji wartości odżywczej.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|