Patronat honorowy PFPŻ ZP nad Ogólnopolską Konferencją "Od pola do stołu"Serdecznie zapraszamy na Ogólnopolską Konferencję „Od pola do stołu” online, która odbędzie się w dniu 23 września 2021 r.Nowa strategia Unii
Europejskiej “OD POLA DO STOŁU” zapoczątkuje nową erę dla producentów,
przetwórców i konsumentów żywności. Podczas konferencji przedstawione zostaną cztery
panele, podczas których omówione będą najważniejsze szanse i wyzwania wynikające
z przyjęcia strategii “Od pola do stołu”.
Strategia ta ma na celu
diametralną zmianę systemu żywieniowego UE, który ma być bardziej sprawiedliwy,
zdrowy i przyjazny dla środowiska. Nie bez powodu strategia “Od pola do stołu”
została okrzyknięta kamieniem węgielnym Europejskiego Zielonego Ładu w na lata
2019–2024.
Po raz pierwszy w
historii prawa żywnościowego powstanie nowy, kompleksowy system uwzględniający
wszystkie etapy produkcji żywności. Strategia zawiera ambitne i konkretne cele
dotyczące pestycydów, nawozów, rolnictwa ekologicznego, znakowania żywności czy
zasad stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych, które mają zostać osiągnięte
do 2030 r.
Przed nami szereg zmian
nie tylko prawnych. Zmiana polityki rolnej, wspieranie badań i innowacji,
inwestowanie w nowe technologie, zachęcanie do zrównoważonych praktyk
rolniczych będą miały kluczowe znaczenie już w najbliższych latach.
Wydarzenie skierowane jest do producentów żywności, rolników, producentów
opakowań, hurtowni spożywczych, hurtowni produktów ekologicznych, producenci
żywności innowacyjnej, producentów alternatywnych źródeł energii.
Podczas konferencji uczestnicy poznają projektowane sposoby znakowania
żywności, możliwości rozwoju i wspierania konkurencyjności dla rolników,
wyzwania dotyczące projektowania zrównoważonych opakowań i dobre praktyki
marketingu produktów żywnościowych.
Udział w konferencji jest bezpłatny.
Szczegóły znajdują się na:
Ogólnopolska
Konferencja Online „Od pola do stołu” (lp-wip.pl)
pełna lista aktualności
|