Zdrowe śniadanie Polaków: wyniki badania opiniiJakie jest idealne śniadanie według Polaków? Smaczne – deklaruje 51% respondentów. Zwracamy uwagę także na łatwość i szybkość przygotowania oraz by zawierało porcję warzyw lub owoców. Marka owsianek funkcjonalnych NESVITA firmy Nestlé przedstawia wyniki ankiety „NESVITA dobry dzień” zrealizowanej wspólnie z agencją badawczą SW Research.Zdecydowana
większość Polaków – blisko 76% – spożywa śniadanie codziennie. Pozostałej części badanych zdarza się jednak pominąć ten
najważniejszy posiłek dnia: 14% robi to sporadycznie, a co dziesiąty ankietowany
je śniadania nieregularnie, rzadko bądź wcale. Jeśli je pomijamy to dlatego, że
akurat nie jesteśmy głodni, nie mamy czasu lub ochoty go przygotować. Czas
staje także na przeszkodzie, by posiłek ten był codziennie prawidłowo
zbilansowany. Choć aż trzech na czterech respondentów uważa swoje śniadania za
zdrowe, na to, by było takie codziennie najczęściej nie pozwala właśnie brak
czasu (36%), ale i przyzwyczajenie (33%).
Jak
podkreśla Katarzyna Żywczyk, Specjalistka ds. Żywienia w Nestlé Polska – Warto
pamiętać, że rozpoczynanie każdego dnia od zbilansowanego śniadania daje nam
energię na czekające w ciągu dnia zadania, poprawia koncentrację i pobudza nasz
metabolizm do działania po nocnej przerwie. Odpowiednio skomponowane śniadanie
może wpływać na dłuższe odczuwanie sytości, a także zapobiega przed
podjadaniem w ciągu dnia i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Warto
podkreślić, że regularne spożywanie śniadań przyczynia się do utrzymania
prawidłowego poziomu glukozy, insuliny, cholesterolu ogółem oraz frakcji
„złego” cholesterolu LDL, a także triglicerydów. Czynniki te mają istotne
znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych, takich jak choroby
sercowo-naczyniowe, cukrzyca, zespół metaboliczny czy otyłość.
Priorytet:
zdrowie!
Czym zatem
dla badanych jest zdrowe śniadanie? Jego najczęściej wskazywanym składnikiem są
warzywa – co podkreśla połowa respondentów (szczególnie kobiety i osoby w
wieku 18-29 lat). Owoce i pieczywo wskazuje 22% z nas, niewiele mniej –
mięso i wędliny. Nabiał i jajka to blisko 20% wskazań. W zdrowotnym śniadaniowym
menu Polaków znajdują się również sery, pełnoziarniste i ciemne pieczywo, a
także musli, owsianki i płatki.
Co ciekawe,
aż 70% respondentów zwraca uwagę na zawartość błonnika w swoich posiłkach, jako
jego źródło wskazując najczęściej pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane,
świeże warzywa i owoce, kasze, nasiona roślin strączkowych. - Błonnik
pokarmowy jest bardzo istotny i z pewnością warto o nim pamiętać, szczególnie,
że – wbrew deklaracjom – wciąż niestety jest go w naszej codziennej diecie za
mało. Dlaczego warto uwzględnić go w menu? Korzystnie wpływa między innymi na
pracę przewodu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości oraz obniża tempo
wchłaniania glukozy do krwi – mówi Katarzyna Żywczyk i dodaje – By
wesprzeć konsumentów w zdobywaniu rzetelnej wiedzy na ten temat, marka
NESVITA wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki realizuje kampanię „Siła
błonnika”. W materiałach przygotowywanych przez ekspertów znaleźć można
informacje o wielu funkcjach, które błonnik pełni w zbilansowanej diecie,
a także poznać jego najlepsze źródła.
Gotowe rozwiązania: pysznie, szybko,
pożywnie
Z badania wynika, że poza
smakiem (51%), dla respondentów bardzo ważne są także łatwość i szybkość
przygotowania śniadania (po 39% wskazań). Z pewnością dlatego tak chętnie
sięgamy po gotowe produkty ułatwiające przygotowanie tego posiłku (takie,
jak np. owsianki czy musli). Z różną częstotliwością sięga po nie aż 89% respondentów.
To najczęściej osoby w wieku 18-39 lat.
- Doskonałą odpowiedzią
na te potrzeby są nowe owsianki funkcjonalne
NESVITA. Charakteryzują się one świetnym smakiem, co potwierdzają testy
zrealizowane wśród konsumentów ,
a także dobrym składem. To kompozycje naturalnych pełnoziarnistych płatków
owsianych, suszonych owoców i nasion, z odrobiną naturalnego miodu – bez
dodatku białego cukru. Nowe warianty obejmują trzy funkcjonalne rozwiązania
wspierające trawienie (wariant śliwkowo-jabłkowy z nasionami siemienia
lnianego i wapniem), zdrową skórę (wariant marchewkowo-jabłkowy, z siemieniem lnianym
i witaminami B2 i B3) oraz odporność (łączący maliny,
czarne porzeczki z witaminami C oraz B6) – komentuje Marzena Maciąg-Urbańska, Kierownik Grupy Produktów w Nestlé
Polska i dodaje – Owsiankę wystarczy
zalać mlekiem, napojem roślinnym czy też jogurtem, by w kilka minut uzyskać gotowy
posiłek. Jest ona nie tylko dobrym źródłem błonnika, ale i pyszną propozycją
śniadaniową dla każdego – także tych z nas, którym często brakuje czasu o poranku.
Więcej informacji o roli błonnika w diecie można znaleźć
na stronie: www.silablonnika.pl
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze
żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.:
NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz
PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia
aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.