Legionella – zagrożenie mikrobiologicznePolskie prawodawstwo nakłada obowiązek monitoringu bezpieczeństwa mikrobiologicznego wody do spożycia.Istotnym zagrożeniem są bakterie
z rodzaju Legionella, które w odpowiednich warunkach namnażają się w bardzo
szybkim tempie. Bytują m.in. w instalacjach wodociągowych wody ciepłej, wannach,
sitkach prysznicowych, czy systemach klimatyzacyjnych. Bakterie te są trudne do
usunięcia ze środowiska, giną w temperaturze ok. 70 st. C, jednak woda w
instalacjach bardzo rzadko osiąga takie wartości. Najczęstszą przyczyną zakażeń
bakteriami Legionella jest ich wdychanie razem z aerozolem wodnym, czego
skutkiem mogą być choroby układu oddechowego o łagodnym lub ciężkim przebiegu
(Legionelloza).
Laboratorium J.S. Hamilton
przeprowadza akredytowane analizy bakterii z rodzaju Legionella w wodzie oraz
wymazach z powierzchni.
Nasi próbkobiorcy pomogą
prawidłowo pobrać próbki do badań.
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.
Chcesz
rozpocząć współpracę?
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@jsh.com.pl
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY
pełna lista aktualności
|