Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 175 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 269 partiach, z czego 23
zakwestionowano (8,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niezgodnej z deklaracją zawartości żółtka jaja kurzego, soli i cukru.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 358 partii, z czego w 79 stwierdzono nieprawidłowości (22,1%). Dotyczyły one m.in.:
- Podania w nazwie musztardy określenia „miodowa” oraz zastosowania
grafiki przedstawiającej plastry miodu, podczas gdy do jej wytworzenia
użyto miodu sztucznego lub zastosowania określenia „piwna” przy braku
stosowania piwa w procesie produkcji.
- Wskazania w nazwie musztardy określenia „staropolska” (sugerującego
zastosowanie tradycyjnych receptur i metod produkcji) przy jednoczesnym
użyciu do produkcji dodatków do żywności.
- Braku wskazania procentowej zawartości żółtka jaja kurzego w
majonezie (jako składnika zazwyczaj kojarzonego z nazwą „majonez” lub
umieszczonego w grafice).
- Bezprawnego stosowania deklaracji odnoszącej się do braku GMO.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i wartości odżywczej.
Źródło: IJHARS