XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Żywność w strategii Zielonego Ładu”na Politechnice GdańskiejJubileuszowa, XLV Sesja Naukowa odbędzie się w dniach 1-2 lipca 2021 roku na Wydziale Chemicznym PG. Spotkają się na niej zaproszeni wybitni specjaliści z polskich uczelni i przedstawiciele przemysłu żywnościowego. W programie konferencji przewidziano prezentacje najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w technologii żywności i żywieniu człowieka.Tematyka
konferencji nawiązuje do strategii Unii Europejskiej określanej jako
Europejski Zielony Ład, wyznaczającej kierunki rozwoju gospodarki do
2030 roku. Produkcja żywności „od pola do stołu” gra w niej centralną
rolę. Europejska żywność musi być bogatym źródłem składników odżywczych,
nie stwarzać zagrożeń zdrowotnych oraz mieć wysoką jakość sensoryczną,
a jej produkcja powinna wywierać jak najmniejszy wpływ na środowisko.
Wykłady, komunikaty ustne i plakaty
przedstawią szereg aspektów dotyczących m.in. kierunków rozwoju
w przetwórstwie żywności zorientowanej na konsumenta, bezpieczeństwa
i toksykologii żywności, metod oceny jakości, roli mikroorganizmów
w żywności, trendów w żywieniu człowieka, nutrigenomiki i metabolomiki,
znaczenia żywności i żywienia w dobie zagrożeń epidemiologicznych,
żywności w chemoprewencji niezakaźnych chorób chronicznych.
Szczegóły dotyczące Sesji można znaleźć na stronie internetowej
pełna lista aktualności
|