Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse”W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates.Pierwszą prezentację pt. „Ochrona opakowań w systemie wzorów
przemysłowych i znaków towarowych” wygłosił adw. Michał Kuliński, Starszy Specjalista
w Wydziale Własności Przemysłowej, Departamentu Innowacji i Polityki
Przemysłowej w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii. W trakcie
wystąpienia Prelegent odniósł się do zagadnień dotyczących wzorów przemysłowych
oraz znaków towarowych i ich zakresu ochrony. Uczestnicy konferencji zapoznali
się również z ciekawymi studiami przypadków.
W
trakcie sesji pytań i odpowiedzi Ekspert odniósł się m.in. do kwestii wykorzystania
symboli - TM i R przy znaku towarowym, która nie ma żadnej konkretnej podstawy
prawnej w prawie polskim, a także wyjaśnił praktyczną różnicę pomiędzy wzorem
przemysłowym a użytkowym. Ponadto, w odpowiedzi na zapytanie uczestnika
webinarium została zwrócona uwaga, iż wszystkie prawa własności przemysłowej, w
tym znaki towarowe i wzory przemysłowe, są chronione terytorialnie. Dlatego
właśnie istotne jest, aby określić zakres, w dane rozwiązanie ma być wykorzystywane
- czy to będzie Polska, czy UE, czy jeszcze inne państwa.
Kolejne zagadnienie pt. „Oznaczenia geograficzne w sektorze
rolno-spożywczym” przedstawiła Magdalena
Głodek, Naczelnik Wydziału Systemów i Programów Jakości Departament Jakości
Żywności i Bezpieczeństwa Produkcji Roślinnej w Ministerstwie Rolnictwa i
Rozwoju Wsi. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła zasady stosowania i główne
atrybuty oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności w
UE. Przywołane zostały także przykłady bezprawnego użycia zarejestrowanej nazwy.
W odpowiedzi na
zapytania uczestników konferencji Ekspertka wyjaśniła, co należy uznać za podstawową
różnicę między Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP) a Chronionym Oznaczeniem
Geograficznym (ChOG) – a jest nią sposób argumentacji. W przypadku ChNP jakość
lub cechy charakterystyczne tego produktu są wynikiem oddziaływania środowiska
geograficznego, na które składają się zarówno czynniki naturalne, jak i
ludzkie. ChNP odnosi się do obszaru geograficznego, na którym odbywają się
wszystkie etapy produkcji danego wyrobu. Natomiast w przypadku ChOG jakość,
renoma lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem danego pochodzenia
geograficznego. ChOG odnosi się do obszaru geograficznego, na którym odbywa się
co najmniej jeden z etapów produkcji danego wyrobu, czyli w przypadku produktów
przetworzonych np. składniki mogą pochodzić spoza obszaru. Podstawowa różnica
jest taka, że w przypadku ChNP całość produkcji (łącznie ze składnikami) odbywa
się w danym obszarze, przesłanki do rejestracji wynikają przede wszystkim z
silnego wpływu otoczenia geograficznego na dany produkt (gleba, klimat,
roślinność). W przypadku ChOG ten związek jest trochę luźniejszy, składniki
mogą pochodzić spoza obszaru, a dodatkową przesłanką do rejestracji jest renoma
produktu.
Następnie adw. Sylwia Stepaniuk, Starszy Prawnik w Kancelarii
ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates omówiła zagadnienie „Sądy
wyspecjalizowane ds. własności intelektualnej a podmioty branży żywnościowej -
praktyczne aspekty nowych regulacji”. W trakcie prezentacji zostały
przedstawione takie kwestie jak właściwość sądów w kontekście własności
intelektualnej czy zakres przedmiotowy (kognicja). Ponadto zostały omówione poszczególne
instytucje procesowe, w tym zabezpieczenie środka dowodowego, wyjawienie lub wydanie
środka dowodowego, roszczenie informacyjne, powództwo wzajemnego w postepowaniu
o naruszenie prawa, a także powództw o ustalenie braku naruszenia. Poszczególne
tematy zostały omówione w oparciu o praktyczne przykłady z doświadczenia Kancelarii.
Ostatnią prezentację pt. „Informowanie i reklama produktów żywnościowych
w świetle zasad uczciwej konkurencji - o czym warto pamiętać?” omówił r.pr. Marek
Oleksyn, Partner w Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates. W trakcie
wystąpienia Prelegent wyjaśnił czym jest informowanie i reklama produktów
żywnościowych, a także jakie są źródła obowiązków w tym zakresie. Ponadto, zostało
wyjaśnione, w jaki sposób dokonuje się oceny czy informacja i reklama produktu
jest zgodna z prawem, a także dlaczego właściwe informowanie i reklama mają
znaczenie.
Konferencję prowadziła mecenas
Magdalena Osińska, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|