„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperci o zmianach w prawie żywnościowymW dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.Tegoroczna
Akademia po raz pierwszy zorganizowana została w formule on-line, co dało
uczestnikom swobodę i elastyczność w korzystaniu z poszczególnych wystąpień, a
także łatwość w zadawaniu pytań i komentowaniu wystąpień na bieżąco.
Wydarzenie otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji
Producentów Żywności Związku Pracodawców, redaktor naczelny kwartalnika
„Food-Lex”.
Pierwszą prezentację pt. „Zanieczyszczenia
żywności – nowe wymagania i prace legislacyjne” wygłosił Andrzej Starski, ekspert
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W swoim
wystąpieniu Prelegent odniósł się do trwających dalszych prac regulacyjnych
dotyczących istotnych dla producentów zagadnień, w tym szeregu toksyn
pochodzenia roślinnego – alkaloidów
pirolizydynowych, tropanowych i opium, a także kwasu erukowego,
Δ9-tetrahydrokannabinolu (Δ9-THC) oraz glikoalkaloidów i cyjanowodoru. Uczestnicy
Akademii poznali też rozważane i planowane zmiany wymagań dla mikotoksyn, w tym
alkaloidów sporyszu, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, toksyny T-2 i HT-2,
alfatoksyn, a także zanieczyszczeń procesowych – estrów 3-MCPD, estrów
glicydolu, akryloamidu, olejów mineralnych, a ponadto – nadchloranów i innych
zanieczyszczeń, w tym zmian przepisów dla kadmu, ołowiu i zalecenie dotyczące
monitorowania furanu i jego pochodnych metylowych.
Następnie
Marzena Pawlicka, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny omówiła prezentację „Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów do kontaktu z żywnością w świetle
obowiązujących przepisów i wytycznych UE”. Dzięki wystąpieniu uczestnicy
Akademii zapoznali się szczegółowo z zagrożeniami związanymi z migracją substancji
organicznych, zagrożeniami związanymi z migracją metali z tworzyw sztucznych, a
także kwestią mikroplastiku. Prelegentka omówiła również status prawny
w zakresie dostępności opakowań z tworzyw sztucznych z recyklingu oraz aktualnie
trwające prace legislacyjne w przedmiotowym obszarze.
Kolejne zagadnienie pt. „Antybakteryjne właściwości
konopi – substancje bioaktywne w żywności i w opakowaniach do żywności” przedstawiła
Małgorzata Stachowiak z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła niekonwencjonalne metody utrwalania żywności
ze szczególnym uwzględnieniem roli bioprotekcji. Zostały także
scharakteryzowane rodzaje składników bioaktywnych konopi i ich oddziaływanie na
mikroflorę saprofityczną i patogenną z uwzględnieniem szczepów
wielolekoopornych. Ponadto, dla uczestników Akademii zostało omówione
zagadnienie wykorzystania olejków eterycznych z konopi w kontrolowaniu
patogenów w aktywnych opakowaniach do żywności.
Ostatnią
prezentację pierwszego dnia Akademii wygłosiła Martyna Gałdecka, adwokat w
Kancelarii Eversheds Sutherland. W trakcie wystąpienia zostały omówione spodziewane
zmiany prawne istotne dla przemysłu spożywczego wynikające z unijnych strategii
„Zielony Ład” i „Od pola do stołu”. Prelegentka skupiła się na głównych
założeniach i celach strategii od pola do stołu w kontekście planowanych zmian
prawnych. Szczegółowo przedstawione zostały zmiany w etykietowaniu żywności
jako kluczowy element skłaniania konsumentów do wyboru zdrowej i zrównoważonej
żywności, a także aspekt zapewnienia zrównoważonej produkcji żywności. Ponadto
omówione zostały pozostałe cele strategii od pola do stołu oraz pozaprawne
zachęty do wdrożenia strategii od pola do stołu.
II dzień „Akademii Prawa
Żywnościowego” prezentacją „Zasada przenoszenia dodatków
do żywności – kwestie wymagające uwagi” otworzyła Joanna Gajda-Wyrębek,
ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Prelegentka przywołała obowiązujące wymagania prawne, a także zapisy projektu przewodnika Komisji
Europejskiej dotyczącego zasady przenoszenia. W praktyczny sposób zostały
omówione zasady postępowania przy ocenie funkcji technologicznej dodatków
pochodzących z przenoszenia, a także znaczenie zasady przenoszenia podczas
deklarowania dodatków na etykiecie.
Kolejną
prezentację pt. „Zmiany w funkcjonowaniu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych wynikające z nowych kompetencji zawiązanych z kontrolą w obrocie
handlowym” omówiła Dorota Balińska-Hajduk z Głównego
Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W trakcie
wystąpienia zostały omówione nowe zadania IJHARS, a także zasady planowania
kontroli w handlu detalicznym. Prelegentka wyjaśniła szereg wątpliwości
producentów, m.in. czy jest koordynacja pomiędzy kontrolami w handlu i u
producentów, czy na podstawie kontroli sklepu może być wszczęta kontrola u
przedsiębiorcy lub na innym wcześniejszym etapie łańcucha żywnościowego, a
także czy w wyniku przeprowadzonej kontroli IJHARS może wydać zakaz
wprowadzania do obrotu. Omówione zostały także rodzaje sankcji nakładanych na
kontrolowanego detalistę oraz tryb postępowania strony w przypadku ich
zastosowania.
Następnie Jowita
Prokop adwokat w Kancelarii Eversheds Sutherland przedstawiła prezentację pt. „Orzecznictwo
dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności – kwestie istotne dla
przedsiębiorców”, w której wyjaśnione zostały aspekty dotyczące
zatwierdzenia zakładu, pojęcia wprowadzania do obrotu oraz bezpieczeństwo
środków spożywczych - wymogi mikrobiologiczne, właściwości lecznicze i inne.
Prelegentka odniosła się także do jakości środków spożywczych - nazwy produktu
i jego oznakowania, w tym jakości produktów ekologicznych i podlegających
szczególnej ochronie prawnej. Omówione zostały ponadto aspekty proceduralne,
tj. instytucja zabezpieczenia czy ochrona tajemnicy przedsiębiorstwa.
Ostatnią
prezentację Akademii pt. „Kultura bezpieczeństwa żywności w świetle
aktualnych wymagań” omówiła Joanna Mazurkiewicz z BSI Group Polska Sp. z
o.o. W swoim wystąpieniu Prelegentka wyjaśniła co należy rozumieć pod pojęciem
„kultura bezpieczeństwa żywności”, a także przywołała aktualne wymagania w
dobrowolnych standardach z zakresu kultury bezpieczeństwa żywności. Co więcej,
omówiona została kwestia uwzględnienia „kultury bezpieczeństwa żywności” w
zaktualizowanych ogólnych zasadach higieny żywności Codex Alimentarius oraz zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków
spożywczych poprzez włączenie kultury bezpieczeństwa żywności
Po każdym wystąpieniu Prelegenci odpowiadali na zapytania uczestników Akademii w ramach serii "Pytania i odpowiedzi".
Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska,
dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP, zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.
Partner Strategiczny PFPŻ ZP:
J.S. Hamilton Poland S.A.
Partner Akademii:
BSI Group Polska Sp. z o.o.
Patroni Akademii:
- Polskie Mięso
- QAFP
- Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Żywność
Wysokiej Jakości
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów
Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego
- Związek Polskich Przetwórców Mleka