Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywnościowego i kontraktowego”W dniu 11 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywnościowego i kontraktowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka sp.k.Pierwszą
prezentację pt. „Naruszenia przepisów prawa żywnościowego w świetle doświadczeń
Inspekcji Sanitarnej” wygłosił Maciej Kałuża, Naczelnik Wydziału ds. systemu
RASFF i AAC w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. W trakcie wystąpienia Prelegent
odniósł się do kwestii odpowiedzialności podmiotów branży spożywczej według
zapisów rozporządzenia nr 178/2002, charakterystyki urzędowej kontroli i jej wymagań
zgodnie z rozporządzeniem nr 2017/625, a także działań urzędowych w przypadku
podejrzenia niezgodności. Uczestnicy konferencji zapoznali się również z
ciekawymi studiami przypadków.
Kolejne
zagadnienie pt. „Wymagania prawa żywnościowego, a umowy marek własnych”
przedstawił Rafał Szulborski, Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski
Palinka sp.k. W swoim wystąpieniu Prelegent przypomniał definicję marki własnej,
poruszył aspekty odpowiedzialności za żywność w kontekście naruszenia przepisów
prawa żywnościowego oraz przywołał orzecznictwo w zakresie odpowiedzialności
producenta kontraktowego, w tym odpowiedzialności za etykietowanie. Ponadto zostały omówione elementy umowy na wytwarzanie kontraktowe, ze szczególnym uwzględnieniem
oświadczeń wytwarzającego i zamawiającego.
Następnie Sabina
Kornacka-Wieteska, Associate w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka sp.k. omówiła
istotne elementy umowy na wytwarzanie kontraktowe. W trakcie prezentacji
zostały przedstawione takie zagadnienia jak przedmiot umowy, integralność
umowy, zobowiązania stron, odpowiedzialność w zakresie niewykonania lub
nienależytego wykonania zobowiązania, wady i reklamacja. Prelegentka zwróciła
uwagę, iż prewencja pozwalająca uniknąć sytuacji kryzysowych związanych z produktem
niebezpiecznym, czy w inny sposób niezgodnym z prawem. Powyższe realizowane jest
przede wszystkim poprzez odpowiednio skalibrowane audyty wstępne, a także adekwatną
weryfikację gotowego produktu oraz ewentualnie surowców, z których jest wytwarzany.
W umowie należy jednak zapisać możliwości kontroli/audytu i zasad ich przeprowadzania,
w tym kosztów.
Ostatnią
prezentację pt. „Przewaga kontraktowa w umowach na wytwarzanie kontraktowe” przedstawił
dr Jarosław Łukawski, Partner w Kancelarii Domański Zakrzewski Palinka sp.k. Uczestnicy
konferencji zapoznali się z takimi kwestiami jak otoczenie prawne w obszarze przeciwdziałania
nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej oraz zastosowanie regulacji dotyczących
przewagi kontraktowej do umów o wytwarzanie kontraktowe. Ponadto, wyjaśnione
zostało pojęcie „przewagi kontraktowej” oraz aspekt przewagi kontraktowej w relacjach
handlowych dotyczących wytwarzania kontraktowego. Prelegent przedstawił także przykłady
praktyk wykorzystania przewagi kontraktowej właściwych dla specyficznej relacji
wytwarzania kontraktowego.
Konferencję prowadziła mecenas
Magdalena Osińska, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
pełna lista aktualności
|