Warunki przechowywania i trwałość żywności po otwarciu opakowania – opinia EFSA (cz. 2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania żywności.
Opracowany dokument dotyczy warunków przechowywania i okresu
przydatności do spożycia po otwarciu opakowania, a także dobrych praktyk bezpiecznego rozmrażania
żywności.
Opinia pt: „Guidance on date marking and related food information: part 2
(food information)” dostępna jest (w języku angielskim) na stronie internetowej EFSA.
Pierwsza opinia EFSA
opublikowana w grudniu 2020 r. zawiera m.in. analizę czynników mających wpływ na okres przydatności do
spożycia oraz szereg informacji pomocnych przy jego wyznaczaniu (np.
schemat decyzyjny ułatwiający wybór między „terminem przydatności do
spożycia” a „datą minimalnej trwałości”).