Transformacja energetyczna kluczowa dla firm spożywczychTransformacja energetyczna ma dla producentów i przetwórców żywności znaczenie kluczowe zarówno pod względem ekonomicznym jak i wizerunkowym - mówi serwisowi GOZ Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności w rozmowie z serwisem GOZ podkreśla, że przemysł spożywczy należy do trzeciego pod względem energochłonności sektora światowej gospodarki.
- Wynika to nie tylko z dużej energochłonności procesu produkcji, ale również z konieczności zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w procesie magazynowania i transportu. Wzrastające koszty energii mają swoje realne odzwierciedlenie w cenie produktu, a co za tym idzie, wpływają na konkurencyjności zarówno na rynku krajowym i zagranicznym - mówi.
Zapraszamy do lektury artykułu>>
pełna lista aktualności
|