Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
1. Zapewnienie bezpieczeństwa gospodarzom i pracownikom sezonowym przebywającym na terenie gospodarstwa.
2.
Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 10-dniowej
kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego
wykonywania pracy i pobytu.
3.
Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem
umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z
osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
4. Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.
Przez okres obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii zalecane jest stosowanie następujących rekomendacji:
A. Procedur zapobiegawczych dot. zapewnienia transportu i warunków kwarantanny.
B. Procedur ograniczających szerzenie się wirusa.
C. Procedur w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u pracownika.
W każdym z
powyższych punktów wskazane zostały rekomendowane zalecenia.
Uwzględniając konieczność zachowania ciągłości produkcji zasadne jest,
aby poszczególne elementy procedur zostały wdrożone jak najszybciej,
przy czym obiektywny brak możliwości natychmiastowego wdrożenia części
procedur nie powinien wstrzymywać wdrożenia pozostałych ich części.
REKOMENDACJE
Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny
1. Po
przekroczeniu granicy RP przez cudzoziemca dokonuje się, obok rutynowych
działań służb, obowiązkowego pomiaru temperatury ciała oraz wpisu
wszystkich osób przekraczających granicę, oprócz kierowcy, do sytemu EWP
celem objęcia 10-dniową kwarantanną. Niektóre osoby przekraczające
granice mogą zostać zwolnione z obowiązkowej kwarantanny wjazdowej
zgodnie z obowiązującymi przepisami np. osoby:
- którym
wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko
COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii
Europejskiej;
- posiadające
negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2
(antygenowego lub PCR) wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w
okresie 48 godzin, licząc od momentu wyniku tego testu (dla pracowników z
krajów strefy Schengen);
- z krajów spoza strefy Schengen, które wykonały test diagnostyczny w kierunku SARS-CoV-2 (antygenowy lub PCR) po przyjeździe do Polski, w jednym z
laboratoriów wyznaczonych przez Ministra Zdrowia do diagnostyki w
kierunku SARS-CoV-2;
- które
zakończyły izolację w warunkach domowych, izolację albo hospitalizację z
powodu zakażenia wirusem SARS-CoV-2, nie później niż 6 miesięcy przed
dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Pracownicy
otrzymują informację pisemną nt. ich obowiązków, zasad kwarantanny,
postępowania w przypadku zachorowania (w języku polskim i ojczystym), co
zapewnia pracodawca.
3. Przewóz
pracowników sezonowych do konkretnego gospodarstwa rolnego odbywa się
transportem zorganizowanym (np. bus) lub transportem zapewnionym przez
rolnika - transport indywidualny poprzez osobisty odbiór przy czym każda
z osób przed wejściem do pojazdu myje i dezynfekuje ręce oraz zakłada
maseczkę zakrywającą nos i usta do czasu dotarcia na miejsce docelowe;
rekomenduje się, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera
przesłoną. Kierowca jest obowiązany do stosowania się do aktualnych
zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawa oraz przekazania
informacji dotyczących terminu przekroczenia granicy RP, swoich danych
kontaktowych i identyfikacyjnych pojazdu osobie odpowiedzialnej za
zatrudnienie cudzoziemców.
4. Czas
przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy RP do
docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. W czasie przerw w
trakcie przejazdu – korzystania np. z toalety – konieczna jest maseczka
zakrywająca usta i nos, umycie wodą z mydłem lub dezynfekcja rąk przed i
po czynnościach higienicznych.
5. Po
przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający zobowiązany
jest do zgłoszenia PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji
gospodarstwa faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie
zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny wraz z numerem
telefonu, pod którym można kontaktować się z właścicielem.
6. Pracownik
sezonowy odbywa 10- dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa
(siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi). W trakcie
kwarantanny nie można zmienić miejsca pobytu. Pracownicy
zamieszkujący u jednego gospodarza i odbywający u niego kwarantannę nie
mogą świadczyć pracy na rzecz innego rolnika, nawet jeśli pole
sąsiaduje z polem gospodarza, u którego pracownicy są zatrudnieni i
zamieszkują.
7. Każda
osoba z dodatnim wynikiem powinna jak najszybciej opuścić gospodarstwo i
zostać odizolowana w ramach izolacji instytucjonalnej. Istnieje również
możliwość izolacji w miejscu przebywania (u producenta rolnego), jeśli
możliwe jest zapewnienie odosobnionego miejsca do izolacji z osobnym
węzłem sanitarnym.
8. W trakcie
pobytu w gospodarstwie, kiedy pracownik jest objęty obowiązkiem
odbywania kwarantanny, ma możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem,
że obowiązuje całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa w okresie
odbywania kwarantanny, ogranicza się kontakt także do niezbędnego
minimum z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo. Kontakt
z osobami zamieszkującymi gospodarstwa w okresie kwarantanny możliwy
jest jedynie przy zachowaniu reżimu sanitarnego tj. zachowanie
bezpiecznej odległości min 1,5 m, stosowanie środków ochrony
indywidualnej oraz higieny rąk. Transport pomiędzy siedliskiem
gospodarstwa, a działkami do niego należącymi (jeżeli nie ma możliwości
bezpośredniego przemieszczania się pomiędzy tymi nieruchomościami) może
odbywać się wyłącznie własnym środkiem transportu gospodarstwa, w małych
grupach – preferuje się, aby był realizowany zgodnie z organizacją
zakwaterowania. W trakcie transportu kierowca i pasażerowie stosują
maseczki zasłaniające usta i nos. Rekomenduje
się, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera przesłoną.
Niedopuszczalne są postoje na trasie, wychodzenie z pojazdu, kontakt z
innymi, postronnymi osobami.
9. W czasie
odbywania kwarantanny Policja sprawuje dozór nad osobami obowiązanymi do
jej odbycia; złamanie obowiązku grozi karą w wysokości do 30 tys. zł
(ok. 7 100 USD, 6 600 EUR, 190 840 UAH).
10. Należy zapewnić osobom kwarantannowanym odpowiednie warunki zakwaterowania
z pełnym węzłem sanitarnym i wydzielonymi pomieszczeniami do pobytu. W
przypadku dużej liczby pracowników w gospodarstwie należy wydzielić
oddzielne kwatery (oddzielne wejścia) dla niewielkich grup osób – do max
10 pracowników, i tak zorganizować ich pobyt, aby w okresie odbywania
kwarantanny grupy nie stykały się blisko ze sobą zarówno w pracy, jak i
poza nią, w pomieszczeniach socjalnych, podczas transportu na
pole/miejsce wykonywania pracy, na podwórku, itp., Takie postępowanie
pozwoli, aby w przypadku wystąpienia zakażenia u jednego z pracowników
kwarantanną zostały objęte tylko osoby z bliskiej styczności z nim, z
danej grupy, a nie wszyscy pracownicy.
11. Zaleca
się, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą
zbiór owoców miękkich (maliny, truskawki, jagody etc) i warzyw zielonych
jedzonych na surowo (sałata, rukola, szpinak etc) oraz pracujący przy
obróbce (np. obieranie, krojenie owoców, porcjowanie etc) żywności
przeznaczonej do bezpośredniego spożycia stosowali przez cały czas pracy
zarówno maseczki zakrywające usta i nos jak również rękawiczki
jednorazowe, które muszą być często zmieniane. Wszelkie objawy choroby
zakaźnej, w tym ze strony układu pokarmowego, skutkują koniecznością
odsunięcia pracownika od wszelkich prac związanych z płodami rolnymi/
żywnością.
12. Należy zapewnić systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, w których przebywają ludzie.
13.
Rekomenduje się wyłączenie z użytkowania pomieszczenia, w których mogą
tworzyć się skupiska ludzi takie jak wspólne sale telewizyjne, stołówki.
14. Podczas
pobytu w gospodarstwie pracownik sezonowy musi mieć zapewniony bieżący
dostęp do wody, mydła, środków do dezynfekcji rąk, papieru higienicznego
jednorazowego (chusteczki higieniczne, ręcznik papierowy), koszy na
odpady wyłożonych jednorazowymi workami itp. po to, aby umożliwić mu
możliwość zachowania wymagań higienicznych (właściwa higiena rąk,
stosowanie odpowiednich środków do dezynfekcji, higiena podczas kaszlu,
kichania).
15.
Zatrudniający rolnik powinien mieć listę telefonów do każdej z osób, a
także przekazać pracownikom najważniejsze numery telefonów (pogotowie
ratunkowe, infolinia NFZ).
Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa
1.
Gospodarstwo zapewnia zatrudnionym pracownikom środki ochrony osobistej,
w tym maseczki zakrywające usta i nos, w zależności od potrzeb i
specyfiki pracy, niejałowe rękawiczki ochronne, środki do dezynfekcji i
mycia rąk oraz do mycia i dezynfekcji powierzchni.
Do dezynfekcji
rąk i powierzchni powinny być stosowane produkty biobójcze, które
zostały wpisane do ogólnodostępnego Wykazu Produktów Biobójczych,
widniejącego na stronie internetowej Urzędu Rejestracji Produktów
Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych pod linkiem:
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze.
2. Gospodarz
wywiesza w miejscach zakwaterowania i wykonywania pracy instrukcje dot.
mycia i dezynfekcji rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek,
zdejmowania i zakładania maseczki (w języku polskim i języku ojczystym
pracowników).
3. Gospodarstwo dysponuje termometrem - optymalny bezdotykowy pomiar temperatury.
W przypadku innego termometru - dezynfekcja obowiązuje po każdym jego
użyciu. Pomiar temperatury jest wykonywany u pracowników przynajmniej 1
raz dziennie przez wyznaczoną osobę, optymalnie przed rozpoczęciem
pracy. Gospodarz powinien uzyskać zgodę pracownika na pomiar
temperatury. Temperatura powyżej 37°C kwalifikuje do odsunięcia
pracownika od świadczenia pracy, pozostania na kwaterze i częstszego
pomiaru temperatury. Jeśli temperatura rośnie wskazana jest teleporada
medyczna.
4. Właściciel gospodarstwa powinien zapewnić pracownikom możliwość kontaktu z lekarzem i skorzystania z teleporady medycznej.
5. Pracownicy powinni zostać zapoznani z wytycznymi dotyczącymi postępowania podczas epidemii takimi jak:
a) Przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem.
b) Zachować bezpieczną odległość od rozmówców i współpracowników minimum 1,5 m.
Jeśli nie ma możliwości zachowania bezpiecznej odległości na stanowisku
pracy rekomenduje się w czasie pracy zasłonięcie ust i nosa maseczką.
c) Regularnie
często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją
znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na
bazie alkoholu (min. 60%).
d) Podczas
kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak
najszybciej wyrzucić chusteczkę do worka/kosza i umyć ręce.
e) Starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
f) Dołożyć
wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne,
szczególnie po zakończonym dniu pracy (jeśli nie jest to pole).
g) Należy dbać
o higienę w miejscu zakwaterowania; mycie i dezynfekcja toalet –
przynajmniej 3 razy dziennie leży po stronie pracowników. Środki do
mycia i dezynfekcji zapewnia gospodarz, który nadzoruje procesy
higieniczne.
h) Gospodarz zapewnia pranie odzieży, pościeli itp.; pranie powinno odbywać się
w temperaturze, co najmniej 60 stopni C z dodatkiem detergentu.
i) Gospodarz
zapewnia regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni
wspólnych, z którymi stykają się pracownicy, np. klamki drzwi
wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł.
j) Należy unikać powitania poprzez podawanie ręki, pocałunki, przytulanie.
h) W miarę możliwości czynności w pomieszczeniach zamkniętych należy wykonywać przy otwartych lub uchylonych oknach.
6. Zaleca się,
aby praca w gospodarstwie odbywała się w niewielkich grupach (tak jak
przy podziale na kwatery), z zachowaniem co najmniej 1,5 metrowej
odległości między pracownikami i praca w maseczkach osłaniających usta i
nos.
7. Zaleca się
wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników
korzystających ze wspólnych obszarów w tym samym czasie (np. przez
rozłożenie przerw na posiłki).
8. Pomiędzy
wymianą grup należy zachować odstęp czasowy umożliwiający przewietrzenie
pomieszczenia pracy (jeśli odbywa się ona w pomieszczeniu), ewentualnie
przeprowadzenie czynności porządkowych, w tym dezynfekcji powierzchni
często dotykanych, w zależności od rodzaju pomieszczenia i specyfiki
pracy.
9. Posiłki powinny być pracownikom dostarczane w naczyniach jednorazowych lub
w pojemnikach zbiorczych, w taki sposób, aby łatwo można było rozdzielić posiłki
w poszczególnych grupach. Jeśli stosowane są naczynia i sztućce
wielorazowego użytku, powinny być myte w wodzie z użyciem detergentu w
temperaturze powyżej 60° C, a o ile to możliwe - wyparzane. Dopuszcza
się, aby pracownicy posiadali swoje naczynia i sztućce, do użytku
wyłącznie indywidualnego.
10. Przy
pracach na polu, jak również innych pracach rolniczych np. sortowanie,
obieranie, krojenie, stanowiska pracy poszczególnych osób powinny być
oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra.
11. Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób (osoby) do kontaktu
z pracownikami sezonowymi, które będą odpowiedzialne m.in. za transport
na pole/ do miejsca pracy, dostarczanie żywności oraz realizację
najpilniejszych potrzeb życiowych pracowników (woda pitna, materiały
sanitarno-higieniczne itp.). Osoby te mają ściśle przestrzegać zasad
higieny i reżimu sanitarnego (w tym: stosowanie maseczek zakrywających
usta i nosa, rękawiczek jednorazowych lub dezynfekcji/ mycia rąk,
zachowanie odległości od innych osób min.1,5 m).
12.
Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób (osoby) do kontaktu
zewnętrznego. Osoby te nie mogą mieć kontaktu z pracownikami sezonowymi i
innymi, przebywającymi w kwarantannie. Osoby te mogą kontaktować się z
otoczeniem gospodarstwa w tym dostarczać płody rolne do skupu,
realizować zakupy itp., pod warunkiem, że nie występują u nich objawy
wskazujące na chorobę zakaźną.
13. W
przypadku, gdy w gospodarstwie wystąpi przypadek zachorowania,
gospodarstwo kontynuuje swoją produkcję, z wyłączeniem osób, które miały
bezpośredni kontakt z osobą zakażoną.
Procedury w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem u pracownika
1. Każdy osoba
zakażona, co potwierdzone zostało badaniem laboratoryjnym, powinna jak
najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowana w ramach izolacji
instytucjonalnej. Możliwa jest izolacja osoby z dodatnim wynikiem w
gospodarstwie, pod warunkiem zapewnienia przez pracodawcę oddzielnego
pomieszczenia z węzłem sanitarnym i zapewnienia zakażonemu przynajmniej
podstawowych warunków socjalno-bytowych na czas przebywania w izolacji.
2. Pracownicy
powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących
objawów chorobowych zabronione jest świadczenie pracy. Powinni pozostać w
miejscu zakwaterowania i skontaktować się telefonicznie z wyznaczoną do
kontaktu osobą.
3. Osoba
wyznaczona w gospodarstwie do kontaktu z zakażonymi i kwarantannowanymi
pracownikami powiadamia gospodarza/ pracodawcę i kontaktuje się z
lekarzem w celu ustalenia postępowania. W razie pogarszania się stanu
zdrowia pracownika konieczny jest kontakt z numerem 999 lub 112.
4. Zaleca się
bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra
Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub
https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów
prawa.
5. W przypadku
wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy
niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy
niezwłocznie odsunąć go od pracy i przewieść transportem indywidualnym
do miejsca zakwaterowania. Osoba powinna mieć założoną maseczkę
zakrywającą usta i nos. Należy skontaktować się z lekarzem korzystając z
teleporady udzielanej w ramach podstawowej opieki zdrowotnej i stosować
się ściśle do wskazówek lekarza oraz stosować się ściśle do wydawanych
instrukcji i poleceń oraz postępować jak w pkt. C.3.
6. Pracownik
powinien oczekiwać na transport medyczny w wyznaczonym pomieszczeniu, w
którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.
Pomieszczenie to powinno być następnie gruntownie wywietrzone i
zdezynfekowane.
7. Rekomenduje
się niezwłoczne ustalenie osób z bliskiej styczności z zakażonym. Osoby
te następnie należy wskazać pracownikowi Państwowej Inspekcji
Sanitarnej (podczas rozmowy telefonicznej lub poprzez formularz „Zgłoś
kwarantannę”). Osoby z bliskiej styczności będą poddane kwarantannie.
8. Zaleca się
ustalenie obszaru w obiekcie, w którym poruszał się i przebywał
pracownik, przeprowadzenie rutynowego sprzątania tego obszaru, zgodnie z
obowiązującymi procedurami oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych
(klamki, poręcze, uchwyty itp.).
9. Rekomenduje
się stosowanie się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora
sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, w
tym w stosunku do innych osób, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
10. W każdym
miejscu zakwaterowania pracowników należy przygotować oddzielne
pomieszczenie, które będzie pełnić rolę „izolatki”. W przypadku
pracownika, u którego wystąpiły objawy wskazujące na możliwość zakażenia
SARS-CoV-2 należy umieścić go w izolatce do czasu uzyskania teleporady, podczas której lekarz, na
podstawie objawów, wykluczy możliwość choroby COVID-19 lub otrzymania
negatywnego wyniku testu. Osoby z dodatnim wynikiem testu umieszczane są
w izolatce do czasy przetransportowania do izolatorium (chyba że w
gospodarstwie przewidziane jest osobne miejsc do odbywania izolacji z
własnym węzłem sanitarnym).
Informacja dodatkowa:
Rolnik, który
jest objęty obowiązkową kwarantanną może prowadzić prace w obrębie
gospodarstwa rolnego. Jednocześnie za gospodarstwo rolne, zgodnie z
przepisami ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju
rolnego (Dz. U. 2019, poz. 1362), należy rozumieć gospodarstwo rolne w
rozumieniu Kodeksu cywilnego, w którym powierzchnia nieruchomości
rolnej, albo łączna powierzchnia nieruchomości rolnych jest nie mniejsza
niż 1 ha. Kodeks cywilny natomiast uważa za gospodarstwo rolne grunty
rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami
i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość
gospodarczą, oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa
rolnego.
Dla przyjęcia, że poszczególne grunty stanowią jedno
gospodarstwo rolne nie ma decydującego znaczenia ich wzajemne położenie,
a więc to czy tworzą one zwarty kompleks, czy też są rozproszone, lub
czy znajdują się w granicach administracyjnych jednej, czy też kilku
gmin. Istotne jest ich funkcjonalne powiązanie, które pozwala na
stwierdzenie, że stanowią one zorganizowaną całość gospodarczą.
Uwzględniając
powyższe możliwe jest prowadzenie prac przez rolnika będącego na
kwarantannie na oddalonej działce nawet, jeśli musi on dojechać na to
pole poruszając się po drogach wspólnych. Kluczowe dla zachowania
bezpieczeństwa epidemiologicznego jest jednak, aby przestrzegać reguł
dystansu fizycznego od innych osób, a dojazd na miejsce wykonywania
pracy możliwy jest tylko własnym środkiem transportu (nie można
korzystać z transportu publicznego) samodzielnie lub w towarzystwie
osób, które razem odbywają kwarantannę w jednym gospodarstwie.
W przypadku osoby, który przebywa w izolacji (co oznacza, że
potwierdzono u niego laboratoryjnie zakażenie SARS-CoV-2) nie ma
możliwości prowadzenia prac polowych.
Źródło: MRiRW/GIS