Debaty i konferencje podczas WorldFood Poland Virtual ExpoKilkanaście debat, konferencji i prezentacji w formie online o polskim rynku spożywczym, globalnych trendach i innowacjach w branży spożywczej. Tematy aktualne i ważne, dotyczące bieżących problemów i odpowiadające na nurtujące pytania. Wśród prelegentów znane osobistości, przedstawiciele rządu i instytucji, eksperci i przedsiębiorcy oraz reprezentanci mediów. To wszystko w Strefie Konferencji online podczas trzech dni targów WorldFood Poland Virtual Expo – najważniejszego wydarzenia dla branży spożywczej, handlu i sektora HoReca w 2021 roku!Patronat honorowy nad Targami objął Krzysztof Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 20 kwietnia o godzinie 9:00 odbędzie
się debata inauguracyjna z udziałem
Ministra na temat wpływu pandemii COVID-19 na kształt międzynarodowego
handlu w obszarze rolno-spożywczym. Podczas debaty zaproszeni goście spróbują zidentyfikować szanse dla polskich eksporterów
żywności. Omówią również obecne trendy konsumenckie i sprzedażowe oraz
perspektywy jakie one ze sobą niosą dla polskich przedsiębiorców. Firmy, które eksportują swoje
produkty lub są zainteresowane eksportem na Rynki
Wschodnie zapraszamy także w dn. 21 kwietnia już od godz. 9:00. W programie wiele cennych i
przydatnych informacji w kontekście nowych obostrzeń i przepisów związanych z dostawami do krajów WNP oraz kwestii prawnych przy
podpisywaniu umowy pomiędzy polskim producentem i kontrahentem z rynków
wschodnich. Dowiesz się m.in. jak skompletować dokumenty do wysyłki towaru do krajów WNP, jak oznaczać
produkty spożywcze przy eksporcie do państw
członkowskich EUG i czym jest certyfikacja
produktów na rynkach wschodnich.
Jednym z gorących tematów budzących
wiele emocji wśród przedsiębiorców z branży spożywczej w ostatnim czasie jest podatek cukrowy, który został
wprowadzony z dniem 1 stycznia 2021 r. Jakich produktów dotyczy? kto jest
zobowiązany do jego zapłat? jak prawidłowo wyliczyć zobowiązanie? Jakie wymogi
formalne należy spełnić? Na te i inne pytania odpowiedzą eksperci z grupy Arena
Advisory w dn. 20 kwietnia o godz. 11:00
Trendy kształtujące przyszłość branży spożywczej
Sektor spożywczy zmienia się wraz
z upodobaniami konsumentów. Dlatego tak ważne jest, aby być na bieżąco z
informacjami z rynku i trendami kształtującymi przyszłość branży. Zapraszamy
wszystkich, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi analizami rynkowymi i
trendami w dn. 20 kwietnia o godz. 13:00
i 14:00. Jako ekspert od tego, czego pragną konsumenci i co wpływa na ich
decyzje, firma Mintel wskaże trzy kluczowe
trendy dla rynku żywności, napojów i gastronomii. Kolejna prezentacja,
realizowana przez analityka firmy Euromonitor International będzie omawiać kluczowe
trendy konsumenckie, które utrzymają się w perspektywie średnio- i długoterminowej.
Dowiecie się z niej jak firmy z sektora spożywczego mogą dostosować się do
zmieniających się potrzeb konsumentów w
erze COVID-19.
Branża
spożywcza jutra
Od kilku lat liczba startupów w branży
spożywczej rośnie w niesamowitym tempie. Przyciągają coraz większą uwagę
zarówno konsumentów jak i inwestorów. W jakich obszarach działają? Czym powinni interesować się duzi
producenci żywności już dzisiaj, aby nie zostać w tyle? Razem z FOODTECH.AC zapraszamy na kompleksowy
przegląd najciekawszych foodtechowych trendów oraz firm działających w tej
branży w Polsce i na świecie w dn. 21 kwietnia o godz. 13:30. Jak firmy z branży spożywczej mogą
generować innowacje? Na to pytanie odpowie w dn. 21 kwietnia o godz. 14:30
Michał Misztal, Prezes Startup Academy. 21 kwietnia o godz. 16:00 porozmawiamy
także o możliwościach i ograniczeniach związanych z wprowadzaniem do obrotu nowej żywności (novel
food). Dowiesz się, czym jest nowa żywność, jak wykazać jej historię spożycia,
gdzie szukać informacji o statusie składnika oraz jak wyglądają procedury
autoryzacji. Ekspert z firmy FoodMedLaw
przedstawi praktyczne problemy prawne pojawiające się najczęściej w
zakresie novel food oraz doradzi, jak sobie z nimi radzić.
Targi WorldFood Poland posiadają
dedykowaną strefę dla firm, które dopiero zaczynają swoją działalność,
wprowadzają na rynek innowacyjne produkty, technologie lub usługi. W specjalnie
wyznaczonej strefie swoją ofertę i swoje pomysły będą prezentować startupy
związane z branżą spożywczą.
Rynek
żywności organicznej w
Polsce wciąż dynamicznie się rozwija
Coraz więcej konsumentów decyduje się
na zakup naturalnych i organicznych produktów, dlatego są one coraz szerzej
dostępne już nie tylko w sklepach specjalistycznych ze zdrową żywnością, ale
także w dużych sieciach handlowych, które aktywnie poszukują nowych produktów,
aby sprostać oczekiwaniom konsumentów. Strefa
produktów ekologicznych to od kilku lat największy i najpopularniejszy
wśród przedstawicieli handlu i dystrybucji sektor targów WorldFood Poland.
Dlatego nie mogłoby zabraknąć tej tematyki podczas programu konferencyjnego. Ile warty jest światowy rynek żywności BIO?
Jak wygląda sytuacja w poszczególnych krajach? Jak rozwija się ekorynek w Polsce? Jakie trendy napędzają sprzedaż
ekoproduktów? Na te pytania w dn. 21 kwietnia o godz. 11:00 odpowie Karol
Przybylak, redaktor i wydawca czasopisma i serwisu biokurier.pl poświęconego
zdrowemu stylowi życia oraz rynkowi żywności eko.
Suplementy
diety i żywność funkcjonalna
Sektor
nutraceutyków oraz suplementów diety to wciąż dynamicznie rozwijający się
obszar produktów w Polsce, którego wartość wzrasta każdego roku. Rozwój tego
sektora wspierany jest przez obecnie panujący trend zdrowego trybu życia.
Suplementy i odżywki, dostępne są już nie tylko w aptekach, ale także w dużych
sieciach handlowych, specjalistycznych
sklepach stacjonarnych i on-line czy w klubach fitness. Jeśli Twoja firma
działa w tym sektorze to z pewnością zainteresuje Cię tematyka konferencji w
dn. 22 kwietnia. Omówione zostaną m.in. takie tematy jak uchwały zespołu ds.
suplementów diety a działania inspekcji sanitarnej czy aspekty praktyczne
znakowania suplementów diety. Dowiesz się także
jaki jest aktualnie status prawny CBD w suplementach diety i jako
dodatek do żywności funkcjonalnej oraz jakie są perspektywy zmian krótko- i
długoterminowych, jakie składniki są zakazane i monitorowane na podstawie
rozporządzenia 1925/2006.
Partnerami
merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje oraz przedsiębiorstwa branżowe oraz eksperci z
wybranych dziedzin, m.in.: Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Mintel, Euromonitor International,
Stowarzyszenie Polska Wódka, Biokurier, Hipoalergiczni, Bezpieczeństwo żywności
w praktyce, Fooodtech.ac, Startup Academy, Clever Logistic, Trójkąt Sp. z o.o.,
Virtus, FoodMeLaw, Stowarzyszenie Forum
Dialogu Gospodarczego, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek.
Zachęcamy
do zapoznania się z całym program konferencji i debat, który dostępny jest tutaj.
Widzimy
się już 20-22 kwietnia 2021 roku!
Online!
Rozpocznijcie
wspólnie z nami odliczanie do największych biznesowych targów żywności w
Polsce. Aby wziąć udział, konieczna jest rejestracja online! Bilety do nabycia tutaj
Więcej
na www.worldfood.pl, mailto:virtual@worldfood.pl