Jak spełnić oczekiwania klientów właściwie zarządzając produkcją w branży spożywczej?Zapraszamy na godzinny webinar przeznaczony dla dyrektorów i kierowników produkcji w branży spożywczej, który odbędzie się 15 kwietnia 2021r. o godz. 10:00 „Branża spożywcza – 5 wskazówek, jak zarządzać procesem produkcji”. Omówimy problemy, z którymi boryka się branża i podzielimy się wiedzą o rozwiązaniach i dobrych praktykach, które pozwalają spiąć w całość procesy związane z planowaniem produkcji na bazie prognoz popytu, uwzględniające wszystkie ograniczenia i różne scenariusze.Zarówno produkcja wyrobów marki własnej, jak i produkcja pod
marką sieci dla producenta z branży spożywczej związana jest z wieloma
wyzwaniami. Po drugiej stronie stoi przecież wymagający klient, który narzuca
warunki współpracy. Stara się kupić jak najtaniej, równocześnie stawiając
wysokie wymagania w zakresie szybkości realizacji zamówienia (wywołania), a
także dużej różnorodności dostarczanego asortymentu. W przypadku braku
terminowości realizacji zlecenia, nakładane są wysokie kary. Mimo tego udział
sprzedaży wyrobów spożywczych przez kanał nowoczesny sukcesywnie rośnie, więc
liczący się producent prędzej czy później spotyka się z koniecznością
nawiązania współpracy z tego typu klientem.
Oczekiwania producenta vs. oczekiwania klienta
Załóżmy, że mamy na myśli firmę X, produkującą wyroby
spożywcze. Jednym z ważniejszych działań powinno być w niej odpowiednie planowanie
produkcji, z uwzględnieniem prognoz popytu. W końcu to w interesie producenta
leży produkowanie jak najdłuższych serii określonego asortymentu, bo dzięki
temu minimalizuje czas i ilość przezbrojeń maszyn.
Natomiast oczekiwania klienta są zgoła inne. Klient woli
mieć dostawy często i chce, by dostarczano mu stosunkowo niewielkie, za to
urozmaicone, partie produktów. Od producenta wymaga to natomiast odpowiedniego
utrzymania stanów magazynowych (zarówno surowców, jak i półproduktów i wyrobów
gotowych), które w przypadku branży spożywczej mają stosunkowo krótkie czasy
przydatności do spożycia. Z perspektywy dostawcy, producenta, stany magazynowe
generują koszty – tak przestrzeni magazynowej, jak i zamrożonego kapitału.
Alternatywą mogłaby być produkcja mniejszych serii bardziej
urozmaiconego asortymentu, ale tu znów pojawia się problem czasu przezbrojeń
maszyn, konieczność spełniania restrykcyjnych norm jakościowych (np. mycie
urządzeń) oraz ograniczenia procesowe, wynikające ze składu wyrobów (np.
alergeny, smaki, skład, kolor). Wiąże się to z odpowiednim zarządzaniem
procesami wsadowymi, w którym powinniśmy uwzględniać wielkości zbiorników czy
kolejność procesów. Co więcej – producent, chcąc być konkurencyjny na rynku, stosuje
różne rodzaje opakowań, różne wersje językowe czy brandy. Na to nakłada się sezonowość,
gdzie konieczne jest bilansowanie mocy produkcyjnych w dłuższym okresie oraz
konieczność uruchamiania zleceń testowych/prototypowych. Rynek szuka nowości, a
to nakłada na technologię produkcji dodatkowe obowiązki, które zaburzają bieżące
procesy produkcyjne.
W tym wszystkim nie należy zapomnieć o wymogach związanych z
traceability, czyli genealogią produkcji.
Proces produkcji – zorganizowany dzięki systemom IT
W jaki sposób odpowiednio poukładać proces produkcji, mając
na uwadze te wszystkie wymogi i ograniczenia? W eq system jesteśmy w stanie
dostarczyć rozwiązanie najwyższej jakości, które uwzględni różnorodność,
wynikającą z wyżej przedstawionych problemów. Umożliwi też optymalizację
produkcji i zasobów, układanie planu zakupów oraz realizację terminowych
zamówień klienta.
Do tak kompleksowego zarządzania procesami produkcji
zdecydowanie nie wystarczy system ERP. Wymaga on doboru odpowiednich narzędzi,
dopasowanych do potrzeb i specyfiki firmy oraz jej przygotowania
organizacyjnego. Dodatkowo konieczna jest pełna integracja z istniejącymi
systemami informatycznymi i wymiana danych, które są niezbędne do właściwego
zarządzania całym łańcuchem
zaopatrzenia, produkcji i dostaw.
Kompleksowa obsługa procesów w firmie produkcyjnej
Jako firma, która od 30 lat specjalizuje się w procesach
zarządzania i optymalizacji produkcji, wielokrotnie współpracowaliśmy z
klientami z branży spożywczej. Naszymi klientami są firmy, które produkują
różne wyroby, więc, co za tym idzie, procesy produkcyjne wyglądają u nich
inaczej, a każda z firm charakteryzuje się swoją specyfiką. Zaufali nam już
m.in. Bahlsen, Drobimex, Sokpol, Strauss Cafe, Froneri, Lody Grycan, Abramczyk,
Chipita. Dobieramy odpowiednie rozwiązania do występujących wyzwań czy
problemów, dbając o to, by w przedsiębiorstwie zostały osiągnięte ustalone cele
biznesowe.
Z naszego punktu widzenia narzędzia nie są najważniejsze,
ale bardzo pomocne. Jednak oferując system do zaawansowanego planowania i
harmonogramowania produkcji APS, system MOM do właściwego zarządzania produkcją
(w skład którego wchodzą poszczególne moduły: MES, traceability, zarządzanie
narzędziownią, zarządzanie służbami utrzymania ruchu etc.) oraz systemy do
zarządzania personelem produkcyjnym oraz zarządzania innymi procesami
biznesowymi, zawsze patrzymy na procesy u klienta w sposób całościowy.
Masz pytania?
Potrzebujesz wiedzy lub narzędzi, by usprawnić działanie Twojej firmy?
Weź udział w bezpłatnym webinarze, przygotowanym dla dyrektorów
i kierowników produkcji w branży spożywczej, który odbędzie się 15 kwietnia 2021r. o godz. 10:00 „Branża spożywcza – 5 wskazówek, jak
zarządzać procesem produkcji”.
Link
do rejestracji: https://www.eqsystem.pl/knowledge_webinar/5-wyzwan-w-zarzadzaniu-procesem-produkcji-w-branzy-spozywczej/